18:23 / 11.07.2019.

Autor: A.M./Hina

Vodeći gospodarstvenici s Marićem o četvrtom valu porezne reforme

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Smanjenje stope poreza na dohodak i povećanje neoporezivih primitaka primarni su zahtjevi poduzetnika.
Hrvatska gospodarska komora (HGK) priopćila je da je u četvrtak održan sastanak čelnika desetak najjačih domaćih tvrtki s ministrom financija Zdravkom Marićem vezano uz četvrti val porezne reforme, prenoseći da su gospodarstvenici poručili kako bez poreznog rasterećenja nema većih plaća i konkurentnosti.

- Smanjenje stope poreza na dohodak i povećanje, odnosno proširenje neoporezivih primitaka (smještaj, prijevoz i prehrana radnika) su bili primarni zahtjevi poduzetnika.

Razgovaralo se i o prekovremenom radu, smanjenju poreza na dobit, dodatnom povećanju porezno priznatog troška upotrebe sredstava za osobni prijevoz na 70 posto, oporezivanju dohotka ponovno zaposlenih umirovljenika i posebnom postupku oporezivanja za putničke agencije.

- Situacija je alarmantna, kronični nedostatak radne snage traži povećanje plaća. Tvrtke takvo povećanje više ne mogu financirati umanjenjem dobiti jer to ozbiljno narušava investicijski i razvojni potencijal, a time i održivost poslovanja. Zato je buduće porezne promjene nužno usmjeriti na rasterećenje rada od strane države", poručio je predsjednik HGK Luka Burilović.

Iz Komore u priopćenju prenose da je ministar Zdravko Marić objasnio kako je četvrti krug porezne reforme "još u fazi izrade analiza".

- Razgovaramo sa svima, poreznom strukom, akademskom zajednicom i naravno, gospodarstvenicima. Želimo čuti što vas muči, ali morate imati na umu da su želje jedno, a mogućnosti drugo. Namjera nam je da u danim okolnostima dodatno financijski i administrativno rasteretimo gospodarstvo, naglasio je Marić.

Navedeni su i prijedlozi da se troškovi prehrane, smještaja i prijevoza radnika tretiraju kao naknada, a ne kao primanje u naravi, što je trenutno slučaj. Ističu da se to prvenstveno odnosi na strane radnike koji dolaze preko kvota, ali i na domaće ljude.

- Plaće koje su isplaćuju ljudima u Hrvatskoj u bruto iznosu su veće nego što bi bile da im se isplaćuju u Njemačkoj i vlasnicima tvrtki izvana to naprosto nije jasno, istaknuo je predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Darinko Bago.

- Sve se svodi na to da se plaća proba rasteretiti da bude što niža u bruto iznosu. Naravno, to zavisi o mogućnosti proračuna. Samo na taj način možemo postati konkurentniji, istaknuo je Bago.

Usporedio je domaće stanje s konkurentnim zemljama.

- Treba napraviti tablicu sa svim davanjima, usporediti je s konkurentnim državama i pokušati smanjiti zaostatak za njima, dodao je Bago.

- Ugostitelji žele smanjenje PDV-a na 13 posto, to podržavam jer se ne radi samo o privatnim restoranima već i hotelima i brojnim drugim subjektima, ali ne podržavam način na koji to traže, rekao je predsjednik Uprave Unilinea Boris Žgomba prema priopćenju HGK.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!