12:09 / 10.10.2019.

Autor: M.Š./HHina

Vodik - prilika za Hrvatsku u budućnosti?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar Tomislav Ćorić izrazio je zadovoljstvo što Ina aktivno razmišlja o korištenju vodika.
Vodik je energent budućnosti, potpuno čisto gorivo koje može pomoći u borbi protiv klimatskih promjena, a Hrvatska ima priliku iskoristiti potencijal i pratiti svjetske trendove u tom području, rečeno je u četvrtak na konferenciji "Vodik u Hrvatskoj" koju je organizirala Ina.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je na konferenciji da se vodik čini kao savršeno rješenje kada razmišljamo kako doskočiti klimatskim promjenama te kada želimo što više energije iz obnovljivih, čistih izvora i tehnologija.

- Sve dosege vodika i njegove primjene još uvijek ne poznajemo. Promet, infrastruktura, industrija, energetika.. sve su to područja u kojima pretpostavljamo da će u tranziciji prema klimatski neutralnom gospodarstvu alternativni izvori energije imati što je moguće veću ulogu, rekao je Ćorić.

Podsjetio je da je 2018. godine potpisana Deklaracija o vodiku na razini EU-a, kojom je jasno istaknuto da jednu od alternativa u odnosu na sadašnje neodrživo stanje treba tražiti i u vodiku.

Ćorić je izrazio zadovoljstvo što Ina aktivno razmišlja o korištenju vodika.

- Ideja ne nedostaje, a zakonodavni okvir bi trebala osigurati Vlada. Činjenica da u tom smjeru idemo je već sama po sebi ohrabrujuća. Hrvatska se želi naći na tom putu. Vlada će učinit sve da iskorak Ine i svih drugih u korištenju vodika potakne i podrži, zaključio je ministar.

Predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon kazao je da se kompanija mora okrenuti budućnosti, iako je jedna od vodećih u regiji u proizvodnji i preradi nafte i plina, jer, kako je rekao, tko zna što će se događati za 15-ak godina.

Ina, naveo je, traži korisnike za svoje viškove ugljika, radit će na infrastrukturi i spremanju vodika i traganju za korisnicima. Fasimon apelira na Vladu da napiše zakonodavni okvir za proizvodnju i prodaju vodika.

- U tome želimo biti partner Vladi, ali i EU-u, želimo javnu upotrebu vodika u Zagrebu, Hrvatskoj, rekao je Fasimon.

Uporaba vodika u prvom planu u EU-u

Izvršni direktor zajedničke EU-ove tvrtke za gorive članke i vodik Bart Biebuyck naglasio je da Europa korištenje vodika stavlja u prvi plan.

Europa je zasad, naveo je, u razvoju toga energenta konkurentna ostatku svijeta, u nekim pitanjima i bolja.

- Smanjenje CO2 neće se ostvariti bez većeg korištenja vodika, najčišćeg mogućeg goriva, smatra Biebuyck.

Tvrtka koju vodi dobila je 915 milijuna eura od EU-a i trenutno radi na 246 projekata, koji se uglavnom odnose na povećanje uporabe vodika. Tvrdi da bi masovna uporaba vodika na razini EU-a donijela godišnji prihod od 820 milijardi eura i otvorila 5,4 milijuna novih radnih mjesta, neka od njih i u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!