Vrbnička žlahtina obrana, vinari zadovoljni

28.09.2022.

07:03

Autor: Jelena Tomac/Dnevnik HTV-a/IMS/HTV/HRT

Berba vrbničke žlahtine

Berba vrbničke žlahtine

Foto: HTV / HRT

Na otoku Krku pri kraju je berba grožda. Najpoznatija sorta vrbnička žlahtina, već je pobrana. Unatoč sušnoj godini, vinari su zadovoljni, pa i ove godine najavljuju vrhunsko vino.

Strme padine Bašćanske udoline još su se jednom pokazale kao dobra vinorodna pozicija. Trsovi autohtonih crnih sorti, ali i najzastupljenije -žlahtine, zasađeni na dvadeset hektara, i ove su godine dobro rodili.

- Imat ćemo nešto manje količine, ali zato više šećere i alkoholičnije vino. Moćnije konkretnije moćnije snažnije, rekao je vinar Toni Katunar.

Zadovoljni su i vinogradari u Vrbničkom polju. Njih 120 u podrume Poljoprivredne zadruge Vrbnik donijelo je više od milijun kilograma grožda. Očekuju gotovo 700 tisuća litara izvrsne žlahtine.

- Meni je ovo 28. berba i ovo je uvjerljivo najbolja berba do sada i po količini i po kvaliteti. Ovo je prvi put da ćemo imat žlahtinu koju nećemo morat doslađivat niti malo, rekao je Marinko Vladić, enolog, PZ Vrbnik.

- Imali smo dosta i sreće ove godine s obzirom da je berba krenula rano. Očekivali smo visoke temperature, ali to se nije dogodilo tako da su moštevi ulazili u podrum prilično hladni što je idealno za pokretanje i sam tijek fermentacije, kaže Vedran Gršković, enolog, PZ Vrbnik.

U podrume obitelji Toljanić ove je godine ušlo 60 vagona grožđa. Jedva su ga dočekali jer su zalihe od prošle godine, ponajprije zbog dobre turističke sezone, pri samom kraju.

- Možemo reć sigurno da je Vrbnik kolijevka žlahtine i da otok Krk koji je poznat po turizmu, ljudi dolaze i imaju prilike kušati vino koje nigdje drugdje ne mogu kušat u svijetu, kaže Antun Brusić, enolog, PZ Gospoja.

- Naša zemlja ima to bogatstvo lokalnih sorata i zapadni potrošač koji je već zasićen sa chardoneom i desetak francuskih sorata, on traži nešto novo, i naše lokalne sorte mu upravo mogu pružiti to što još nije probao, rekao je vinar Toni Katunar.

A baš žlahtina - lagana, svježa i pitka, bez problema pronalazi put do čaše svakog ljubitelja vina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!