16:46 / 26.01.2022.

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/Anita Markovina

Papirnate vrećice iz DES-a za čišći Split

Vrećice za pseći izmet iz splitske udruge DES

Vrećice za pseći izmet iz splitske udruge DES

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

Splitska ustanova DES, koja zapošljava osobe s invaliditetom, predstavila je novi proizvod - papirnate vrećice za prikupljanje psećeg izmeta. Grad Split već je naručio gotovo 27 000 komada, a o vlasnicima pasa ovisi hoće li projekt zaživjeti.


Jutarnja šetnjica, pa - OVO! Pseći izmet uobičajena je pojava na splitskim javnim površinama. 


U njega često ugazi i Ivan Tokić dok izvodi u šetnju svog psa vodiča.


- Svugdje ima pseće kakice i smatram da je to neprimjereno. To pokazuje jednu nekulturu naših sugrađana. Smatram da, ako slijepa osoba, koja ne vidi, za svojim psom može pokupiti, onda smatram da bi svatko mogao pokupiti za svojim psom, kaže Ivan Tokić, inače predsjednik Županijske udruge slijepih Split.


Slažu se s time u ustanovi DES. Zato odsad nude vrećice za pseći izmet. Jednokratne su, izrađene od recikliranog papira, a dolaze s kartonskom lopaticom. Nešto slično, kažu, već postoji u trgovinama za kućne ljubimce, ali od stranog proizvođača.


- Po informacijama koje mi imamo ustanova DES bi bila prvi proizvođač ovakve vrste papirnate vrećice za pseći izmet, rekla je ravnateljica DES-a Edita Maretić.


Grad Split prvi je naručitelj. Gotovo 27 000 vrećica podijelit će komu treba. 


- Besplatno ćemo ih dati preko gradskih kotareva i mjesnih odbora vlasnicima pasa, a onda ćemo na osnovu toga, ajmo reći pilot projekta, i njihovog interesa vidjet što i kako dalje. Planirali smo neke aparate gdje bi oni stali na ovim istrčavalištima za pse, izjavio je Damir Ordulj, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu Grada Splita.


Neodgovorne vlasnike može se kazniti samo ako njihove pse komunalni redari uhvate na djelu, a kazne su od 500 do 2000 kuna.


- Nažalost, jedino kaznama postižemo da je sve manje prekršaja, kaže Ordulj.


Prema procjenama, u Splitu je 10 000 pasa. DNK analizu izmeta, koju se kao najučinkovitiju metodu predlagalo prije nekoliko godina, više nitko i ne spominje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!