Vrgoračke jagode: Jagode na otvorenom uništene, iz plastenika spašeno 10 posto

24.05.2023.

11:41

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Pogled na poplavljene nasade u Vrgorskom polju

Pogled na poplavljene nasade u Vrgorskom polju

Foto: Ante Cizmic / Cropix

Predsjednik Udruge vrgoračke jagode Milan Franić rekao je u srijedu da su jagode na otvorenom potpuno uništene u poplavi i da su za ovu godinu "završena priča", a iz plastenika će se, kaže, iskoristiti 10 posto.

Za ovu godinu sezona vrgoračkih jagoda gotova, izjavio je nakon poplava koje su pogodile vrgorački kraj.

Uzgajivači jagoda čekaju izlazak na teren Povjerenstva za procjenu šteta, pa će onda krenuti u vađenje i preoravanje nasada jagode.

Vodostaj kod Vinskog mosta opao je za metar, ali još uvijek je ima previše u poljima Rastok i Jezero, dok je Bunina skoro suha.

Najveći problemi su u vinogradima koji su još u vodi, grozdovi se "kuhaju" u toploj vodi, jer je temperatura zraka porasla za 10 stupnjeva od poplave. Danas je u Vrgorcu 27 stupnjeva Celzija, a kad je padala kiša, pred poplavu, bilo je 17 stupnjeva.

Vinogradari su krenuli s primjenom zaštitnih sredstava, ali dio vinograda "neće preživjeti" jer su još u vodi i nemoguće je doći do njih.

Na prostoru između Kutca i Vina stradale su poljoprivredne površine zasađene krumpirima i njihov tradicionalan plasman na makarsku rivijeru u turističkoj sezoni bit će polovičan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!