19:09 / 22.12.2018.

Autor: Dijana Kovaček/P.F./HRT

Vrhunac blagdanske potrošnje: po trgovinama 50 poklona na sat

-

-

Foto: - / -

Kupuje se sve - parfemi, odjeća, igračke. Uz darove u jednoj torbi, drugu torbu se napuni hranom. Troši se koliko tko ima. Svota obično raste s brojem djece i unuka.
Prema procjenama, ovoga prosinca, netko više, netko manje, ukupno ćemo potrošiti 13,5 milijardi kuna, milijardu više nego lani. No ne bi bilo iznenađenje ako bi taj iznos na kraju bio i veći, čime bi se srušio i rekord iz pretkrizne 2008. godine.

Ova tri dana prodat ćemo 50 poklona na sat, tvrdi prodavcačica u jednoj trgovini. Kupuje se sve - parfemi, odjeća, igračke. Uz darove u jednoj torbi, drugu torbu se napuni hranom. Troši se koliko tko ima. Svota obično raste s brojem djece i unuka.

Mnogi su zaposleni dobili uvećane božićnice, pred kraj godine poslodavcima porezno rasterećene, što je pozitivno utjecalo na potrošnju u prosincu, kaže ekonomski analitičar Damir Novotny.

Osobna potrošnja građana još je glavni pokretač našega gospodarstva, pa je, u kroničnom nedostatku investicija, svako porezno rasterećenje plaća brzo vidljivo u rastu BDP-a.

Pretjerivanje u blagdanskoj kupnji još je izraženije u bogatijim zemljama, uspoređuje Gradimir Mičić koji živi u Kanadi.

- Tamo je baš pretjerano s potrošnjom, ali što ćeš, jednom je Božić, so, ljudi troše, dok mogu, kaže.

A hoće li i kada opet doći neka kriza, bit će vremena za razmišljanje u dugom i štedljivom siječnju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!