20:39 / 12.09.2021.

Autor: Ana Marušić/V.K./Dnevnik

Vrhunska vina u zadarskom zaleđu

Vrhunska vina u zadarskom zaleđu

Vrhunska vina u zadarskom zaleđu

Foto: Ana Marušić / HRT

Dobroj sezoni raduju se turistički djelatnici, a urodu grožđa vinari zadarskog zaleđa koji posljednjih desetljeća imaju sve bolje rezultate na natjecanjima. Taj plodni kraj diči se sa stotinjak kvalitetnih vrhunskih vina.


Sušenje smokava i berba grožđa oduvijek su u Dalmaciji vjesnici jeseni. Od prošle godine i povod za malu proslavu.

- Naša vina u zadnjih 10-15 godina su postigla takve rezultate, a tu prigodu još nismo bili stavili u nekakav kalendar događanja vinogradarskih i vinarskih. Baš stoga početak berbe obilježavamo sad, govori Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije.

Ravni kotari bogomdan su prostor za uzgoj grožđa, a dojučerašnji vinogradari odnedavna su i ponosni vlasnici, iz sezone u sezonu, sve većeg broja odličja za svoja vrhunska vina. Sad im valja osigurati tržište.

- Nedostaje nam još kvalitetniji proboj na obalu, nedostaje nam razumijevanje nekih čimbenika u vrhu turističke vlasti i još infrastrukture. Puno nam toga još nedostaje, ali ono što je najvrjednije to imamo - imamo vrijedne ruke, naglasio je Vanja Čvrljak, direktor TZ-a Ravni kotari.

Slažu se i proizvođači.

- Nama vinogradarima vinarima nedostaje međusobno povjerenje, dakle udruživanje. Od dobrog grožđa možete napraviti dobro i loše vino, a od lošeg samo loše, dakle sve polazi iz ovog vinograda, govori Šime Škaulj, eko vinar.

Za dobre planove naći će se i financijske potpore.

- U ovom trenutku je iz Mjere 4 na raspolaganju 200 milijuna kuna za podizanje i konverziju novih vinograda. Isto tako i u idućoj financijskoj omotnici, vinogradari i vinari će imati iz vinske omotnice na raspolaganju godišnje oko 80 milijuna, naglašava Šime Mršić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Kad završi berba, bit će vremena za planiranje. Za isti bi stol trebali sjesti proizvođači i ugostitelji, predstavnici Županije i Turističke zajednice i dogovoriti se kako trasirati sigurniji put za vrhunske proizvode plodnog zadarskog zaleđa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!