16:44 / 13.02.2020.

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/IMS/P.F./HRT

Vrhunskom drvu treba dodana vrijednost

-

-

Foto: - / -

Dok jedni muku muče s nedovoljno sirovine drugi su, iako ne potpuno zadovoljni, prihvatili ono što imaju i okrenuli se proizvodnji gotovih proizvoda.
U drvnoj industriji na području Novske zaposleno je više od 1500 radnika i najvažnija je gospodarska grana novljanskog područja. Poduzetnici iz godine u godinu ulažu znatna sredstva u razvoj i pokretanje novih proizvodnjih pogona, a o njihovu daljnjem unapređivanju razgovarali su danas s predstavnicima Hrvatskih šuma.

Radnici kažu - posao u drvnoj industriji je dobar. Uvjeti rada su odlični, a plaće redovite.

- Dobra, redovita, svi smo dobri i složni, smatra radnik Stipo Duić.

- Mogućnosti ima uvijek, sirovine, slažemo se, posao ide rekao je radnik Toni Galović te na pitanje može li se živjeti spremno odgovara - "Naravno!"

Samo u ovoj tvrtki koja proizvodi finalne i poluproizvode od drva za domaće i europsko tržište zaposleno je 110 radnika, a u upravi tvrde da je više i kvalitetnije sirovine mogli bi ih zaposliti još.

- Trenutno moj pogon može raditi od 25 do 27 tisuća kvadrata a ja radim 15.000. To vam sve govori, a to sve zbog nedostatka kvalitetne sirovine, požalio se Hrvoje Crnojević, direktor proizvodnje tvrtke "Quercus" iz Bročice-Novska.

Dok jedni muku muče s nedovoljno sirovine drugi su, iako ne potpuno zadovoljni, prihvatili ono što imaju i okrenuli se proizvodnji gotovih proizvoda, čime su kažu drvnoj sirovini višestruko povećali vrijednost.

- Ja sam išao logikom imam ugovor koliki imam i nastojao sam unutar tog ugovora naći sebe i maksimalno finalizirati proizvodnju. I evo to smo uspjeli i realno procjenjujem da imam dovoljno sirovine za sada, rekao je Marijan Vukelić, direktor tvrtke "MMM Vukelić" iz Brestače.

Iako većina prerađivača želi povećati kapacitet, iz Hrvatskih šuma ističu kako sirovine ima toliko koliko ima i gotovo da i više nema prostora za nove kapacitete.

- Sada ostaje samo jedno da se toj vrhunskoj sirovini dodaje vrijednost a ne više kao što je to bilo nekada da se izvoze daske i poluproizvod, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Uz sirovinu problem je nedostatak školovanih radnika koji u Novskoj planiraju riješiti u suradnji sa srednjom školom i pučkim učilištem putem prekvalifikacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!