09:19 / 10.04.2022.

Autor: Hina/I.B.

Vrijednost fiskaliziranih računa u prvom kvartalu veća za 7,6 mlrd. kn

Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prva tri mjeseca ove godine vrijednost fiskaliziranih računa iznosila je 45,4 milijarde kuna, što je 20,1 posto ili 7,6 milijardi kuna više nego u istom razdoblju 2021., navodi Porezna uprava.

Kada se promatra broj računa, od 1. siječnja do 31. ožujka 2022. u svim djelatnostima izdano ih je 502,6 milijuna, što je porast od 14,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U najvažnijoj djelatnosti u sustavu fiskalizacije - trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala, broj računa porastao je za tri posto, a vrijednost za 7,7 posto. U prva tri ovogodišnja mjeseca u trgovini je tako fiskalizirano 266 milijuna računa, čiji je ukupni iznos dosegnuo 24,1 milijardu kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu odnosno djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane fiskaliziranih računa bilo je 67,3 milijuna ili 161,5 posto više, a njihova vrijednost porasla je za 168,5 posto, na 3,4 milijarde kuna, podaci su Porezne uprave koji su na upit dostavljeni Hini.

Ukupno promatrano, na vrijednost fiskaliziranih računa u prva tri ovogodišnja mjeseca dijelom je utjecao i sveprisutan porast cijena, među ostalim vidljiv i u maloprodaji te ugostiteljskim objektima.

Inflacija je znatnije počela rasti od lanjskog travnja, nastavila je ubrzavati i u siječnju i veljači ove godine. Primjerice, u veljači su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju porasle na godišnjoj razini za 6,3 posto, što je najviša stopa rasta od kolovoza 2008. Državni zavod za statistiku potkraj idućeg tjedna trebao bi objaviti podatke o inflaciji za ožujak, koji bi trebali potvrditi trend ubrzanog rasta cijena.

Kada se promatraju samo ugostiteljstvo i turizam, znatno bolji ovogodišnji rezultati umnogome su rezultat i činjenice da su ugostitelji lani tek od 1. ožujka dobili mogućnost otvaranja terasa kafića i restorana, a na kojima, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, u tri mjeseca koja su prethodila prvom danu ožujka nisu smjeli posluživati goste. Uvodno ublažavanje mjera nastupilo je dva tjedna prije, 15. veljače, kada su kafići mogli početi prodavati "kavu za van", dok su svoju unutrašnjost gostima mogli otvoriti tek od 1. rujna.

U odnosu na prvi kvartal 2019. gotovo 5 milijuna manje računa, no vrijednost im veća za 8 mlrd kn

Promatrajući sve djelatnosti, u usporedbi s prvim kvartalom 2020. godine, kada je od druge polovine ožujka u Hrvatskoj na snagu stupilo strogo "zatvaranje" u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, broj fiskaliziranih računa u prva tri ovogodišnja mjeseca bio je veći za 33,3 milijuna ili 7,1 posto, a njihova vrijednost za 7,7 milijardi kuna ili 20,4 posto.

Pritom je u trgovini na malo broj izdanih računa porastao za 14,3 milijuna ili 5,7 posto, a njihova vrijednost za 13,4 posto ili 2,8 milijardi kuna. U ugostiteljstvu i turizmu je pak izdanih računa bilo manje za 1,1 milijun ili 1,6 posto, uz istovremeni rast njihove vrijednosti za 25,1 posto ili 678,9 milijuna kuna.

Usporedbom s podacima za prva tri mjeseca pretkrizne 2019. godine, od siječnja do kraja ožujka 2022. izdanih računa je bilo manje za 4,9 milijuna ili jedan posto, no vrijednost računa u ovoj godini je bila veća za osam milijardi kuna ili 21,4 posto.

U trgovini na malo broj fiskaliziranih računa bio je veći za 1,4 posto ili 3,7 milijuna, a njihov iznos za četiri milijarde kuna ili 20 posto.

U ugostiteljstvu i turizmu je pak u prva tri ovogodišnja mjeseca broj izdanih računa bio manji za 12,2 milijuna ili 15,3 posto, no vrijednost im je u odnosu na prvi kvartal 2019. skočila za 307,6 milijuna kuna ili 9,9 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!