16:34 / 22.08.2019.

Autor: Sani Lukić/HRT

Vrijednost njihova šipka - tržište sve više prepoznaje

-

-

Foto: - / -

Nekad samonikli drač sada se sve više može naći na isplaniranim nasadima.
Reći nekome 'evo ti šipak' znači ne dobiti ništa od onoga što se očekuje. No, na plantaži obitelji Radičević u Rovišću pokraj Bjelovara ta uzrečica je neprimjenjiva jer vrijednost njihova šipka - tržište sve više prepoznaje. U tijeku je berba, a očekuje se odličan urod. 

Najčešće ga vidimo uz rubove šuma i u šipražju. No, samonikli divlji šipak ili kako još zovu pasja ili divlja ruža ovdje je posađen prije pet godina. Nasad koji se rasprostire na gotovo cijelom hektaru daje izvrstan urod.

- Imamo oko 1100 stabljika posađenih. Urod oko dvije do 3 kile po stablu ove godine je zasad nabolje rodilo. Znači ekološki uzgoj. Prvo smo razgledavali neke ostale još biljke i nismo sigurni što bi, ali htjeli smo nešto malo drugačije od svih što je rijetkost i onda smo se odlučili na šipak i evo zadovoljni smo sa svim, ističe Marko Radičević iz Rovišća.

Treba biti oprezan jer oko malih plodova sve je puno trnja. Iako je ovo tek početak berbe, ukupno bi ga moglo biti oko jedne tone.

Kupaca je sve više baš kao i proizvoda.

Nekad samonikli drač sada se sve više može naći na isplaniranim nasadima.

Uzgoj ovih plodova punih c vitamina i minerala sve je popularniji u našoj zemlji pa se divlji šipak sada uzgaja na oko 220 obiteljskih gospodarstava na više od 230 hektara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!