Vrijeme je berbe lješnjaka

05.10.2022.

07:00

Autor: Marija Matoš/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Berba lješnjaka na OPG-u Hajduković u Tenji

Berba lješnjaka na OPG-u Hajduković u Tenji

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Obitelj Hajduković iz Tenje kraj Osijeka bavi se njihovim uzgojem i preradom. Od lješnjaka proizvode slastice i zdrave namaze.

Za kupovinu strojeva iskoristili su poticaje Ministarstva poljoprivrede i primjer su zaokružene proizvodnje i ekološke osviještenosti. 

Kada je počela pandemija COVID-a, zaustavljena je prodaja gotovo svega, pa tako i lješnjaka.

- Stali su eventi, slastičari nisu uzimali naš lješnjak, zalihe su se gomilale i došla je ta ideja spontano da se mora nešto napraviti, priča Damir Hajduković, vlasnik OPG-a za uzgoj i preradu lješnjaka iz Tenje. 

- Uvijek nas je vuklo da napravimo nešto više prvenstveno zbog naše djece i mi smo odlučili zdravije živjeti, dodaje Ivana Hajduković iz Tenje. 

I tako su se odlučili za preradu i proizvodnju zdravih slastica i namaza koje su nazvali po djeci Tei i Tinu

- Sastoji se od 65 posto lješnjaka, kakaa, tamna čokolada i nešto malo šećera, to je jedino što ima unutra, nikakvih drugih ulja, konzervansa, ništa, dodaje Ivana Hajduković. 

- Imamo lijepe naljepnice koje sam ja odradila, jako mi dobro dođe kao praksa za moju struku jer sam inače grafički i web dizajner tako da što god novo osmisle, ja ubacim svoju maštu u to i kreiram nešto iz svoje glave, a da njima pomognem, kaže Tea Hajduković. 

Uz lješnjake imaju i dva hektara šljiva pa su uložili u destileriju za proizvodnju šljivovice. 

- Gotovo cijelu proizvodnju ćemo odraditi našim resursima, našim drvetom, a koštice nakon pasiranja šljive ćemo iskoristiti za ulje, dio ćemo iskrcati i praviti ulje za šljive, a ostatak će biti za loženje. govori Damir Hajduković. 

Svoje proizvode prodaju na sajmovima, putem društvenih mreža, na kućnom pragu. 

- Ništa nije glatko, ali je bitno da si sretan dok to radiš, a sreću nam daju naši kupci, pošto kad vidimo porukice koje nam stižu, na sajmu kad smo uživo s njima, kad nam daju taj osmijeh, pojašnjava Ivana Hajduković. 

Ova obitelj ima razloga za osmijeh. Trud i rad im se isplate. Za budućnost ne strahuju jer ona je, kažu, u zaokruženoj proizvodnji zdrave hrane. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!