08:27 / 08.10.2020.

Autor: Dobro juto, Hrvatska/HRT

Vučković: Budućnost poljoprivrede može biti dobra

-

-

Foto: - / -

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je rekla kako je u zadnje 4 godine ugovoreno projekata u vrijednosti 16 milijardi i 530 milijuna kuna od planiranih 18 milijardi i 700 milijuna kuna, što je 88 posto od ukupnog.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska rekla kako je u zadnje 4 godine ugovoreno projekata u vrijednosti 16 milijardi i 530 milijuna kuna od planiranih 18 milijardi i 700 milijuna kuna, što je 88 posto od ukupnog i veći dio tog novca je već isplaćen.

Isto tako je rekla, da je preko Razvojnog programa za Slavoniju, Baranju i Srijem ugovoreno projekata u vrijednosti 6 milijardi i 200 milijuna kuna, a sama potpora je 5 milijardi i 100 milijuna kuna.

- Na 11. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem je potpisan dodatak Razvojnom sporazumu kojim su se precizirali određeni projekti i programi koji se odnose na napredak javnog sektora, infrastrukturu, ali i za velike investicije u privatnom sektoru za poduzetništvo i poljoprivredu, rekla je i dodala kako je ovaj potpisani dodatak vrijedan 10 milijardi i 700 milijuna kuna.

Naglasila je kako se u ovom programskom razdoblju ugovorila gradnja 53 vrtića, više od 50 projekata nerazvrstanih cesta, 16 projekata malih sustava vodoopskrbe i odvodnje, razminiralo se 600 hektara zemljišta, 528 projekata mladih poljoprivrednika i ono što je najvažnije, veliki investicijski projekti u poljoprivredi, kao što su farme, navodnjavanja, novi nasadi i takvih je projekata više od 700.

- Kada se govori o financiranju, moram spomenuti i stipendiranje studenata na agronomskim fakultetima, tako da ćemo graditi pametna slavonska sela, rekla je.

Zaključak sjednice je da podjela na kontinentalnu i jadransku statističku regiju nije bila dobra, te se podržava podjela na nove 4 statističke regije koje će bolje „pogađati” potrebe, a to su Jadranska Hrvatska, Panonska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska i Zagreb.

Slavonija, Baranja i Srijem su područja gdje je velika stopa iseljavanja mladih. Vučković je naglasila kako upravo na tim područjima, što se tiče javne infrastrukture, Vlada šalje snažnu poruku Razvojnim sporazumom i konkretnim investicijama, velikim projektima koji su konkretizirani.

Na pitanje je li budućnost hrvatske poljoprivrede dobra, ministrica je odgovorila kako je budućnost svake zemlje koja kvalitetno upravlja svojim resursima može biti dobra.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!