Vučković: Država će pomoći pčelarima zbog pomora pčela

21.04.2022.

13:15

Autor: T.D./HRT/Hina

Marija Vučković

Marija Vučković

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Država će financijski pomoći pčelarima suočenima s pomorom pčelinjih zajednica u Međimurju, rekla je u četvrtak nakon sjednice Vlade ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

- Kao i u kolovozu 2020. godine kada se dogodio pomor pčela, i u slučaju aktualnog pomora pčela u Međimurju država će pomoći, rekla je Vučković i podsjetila da je tada država donijela program potpora kojim je donirala četrdesetak pčelara s 1.300 pčelinjih zajednica, uz ukupnu vrijednost potpore od jednog milijuna kuna. 

- Naravno da ćemo činiti isto i za ovaj slučaj, rekla je Vučković i izvijestila da se čekaju nalazi veterinarske inspekcije o mogućoj zaraznoj bolesti koja je možda pokosila pčele te nalaz poljoprivredne inspekcije o mogućoj uporabi kemijskih zaštitnih sredstava za bilje koja bi bila fatalna za pčele.

- Poljoprivredna inspekcija provjerava je li došlo do trovanja uslijed nezakonitog i nepropisnog korištenja zaštitnih sredstava, rekla je Vučković.

Dodala je i kako se radi na nadogradnji informacijskog sustava kako bi se mogla potpuno informatički povezati kupnja pojedinog zaštitnog sredstva s osobom koja ga je kupila.

Na području Preloga u Međimurskoj županiji dogodio se novi pomor pčela, a otrovano je oko 17,5 milijuna jedinki. Dosad je šteta zabilježena na 720 košnica.

Predsjednik međimurske Udruge pčelara 'Agacija' Željko Trupković smatra da je uzrok tome uporaba pesticida i insekticida. Trupković je za Hinu rekao kako smatra da uzrok nisu bolesti pčela.

Smatra da tako veliku štetu nisu napravili samo voćari uporabom insekticida, nego daleko većim dijelom poljoprivrednici neadekvatnom i nepravilnom uporabom pesticida kod tretiranja uljane repice.

- Pitanje je ide li netko u tom slučaju, pošto nema odgovarajući pesticid, za nečim ilegalnim. Može se i to dogoditi, nadam se da će analize to utvrditi jer su navodno uzroci uzeti, rekao je predsjednik međimurskih pčelara.

Među pčelarima koji su pretrpjeli veliku štetu je Ervin Grabant iz Preloga, koji ima 51 košnicu, a u njima pčele još uvijek ugibaju.

Prema njegovim riječima, jedno pčelinje društvo košta 100 eura, košnica dodatnih 50 eura, a ako je dobra paša, dobije se 40-50 kilograma meda po košnici. Kada se sve zbroji, ukupna bi šteta mogla biti veća od 200 tisuća kuna.

- Valjda će ljudi shvatiti da, ako nestane pčela, u roku od tri godine nema života na Zemlji, a ovdje nisu stradale samo pčele, nego su stradali i kukci koji oprašuju, upozorava Grabant.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!