Vučković na Hvaru: Potpore poljoprivrednicima

08.01.2022.

11:45

Autor: T.V./Dnevnik/HRT/Hina

Vučković na Hvaru: Potpore poljoprivrednicima

Vučković na Hvaru: Potpore poljoprivrednicima

Foto: HTV / HRT

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sastala se na Hvaru s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Dogovorene su prve aktivnosti revitalizacije starogradskog polja koje je ujedno i zaštićeno kulturno dobro. 

Kroz program dodjele potpora male vrijednosti financirat će se mehanizacija, oprema, te obnova i sadnja na zapuštenim poljoprivrednim površinama.

- Riječ je o zaštićenom kulturnom dobru i Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Ministarstvom kulture pokreće prvi program potpore male vrijednosti za poljoprivredenike koji ne odustaju ili imaju namjeru baviti se poljoprivrednom proizvodnjom na zemljištu koje je istovremeno i zaštićeno vrijedno kulturno dobro, rekla je ministrica Vučković.

Najavljeni program potpore služit će kao poticaj lokalnim poljoprivrednicima da nastave ili započnu poljoprivrednu proizvodnju na Starogradskom polju, a bit će moguće financiranje geodetskih elaborata zbog usitnjenosti parcela, nabave odgovarajuće mehanizacije, posebne obrade tala, promjene namjene s obzirom na oštećenja, sadnje na zapuštenim površinama itd.

Čak 40 posto hrvatske lavande sadi se na Hvaru

Na sastanku su predstavljene aktualne mogućnosti navodnjavanja iz Programa ruralnog razvoja te one predviđene u budućem Strateškom planu ZPP za razdoblje 2023.-2027., istaknuta je problematika vezana uz uzgoj lavande, pri čemu je važno istaknuti da se čak 40 posto hrvatske lavande sadi na Hvaru.

Jedan od zaključaka sastanka jest i da će predstavnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu pružiti stručnu podršku pri izradi i realizaciji akcijskog plana za unapređenje uzgoja lavande, ali i pri uspostavi znanstveno-istraživačke infrastrukture za poljoprivredu hvarskog područja.

Također, ministrica Vučković je istaknula kako otočani izvrsno koriste EU sredstva namijenjena razvoju poljoprivrede i ribarstva, čemu u prilog govore podaci da je u Jelsi ugovoreno gotovo 90, a Starom Gradu više od 40 potpora namijenjenih razvoju poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja iz Mjere 6 Programa ruralnog razvoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!