Vučković najavila nove programe pomoći poljoprivrednicima

10.05.2022.

12:17

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/A.P.C.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković: Novi programi pomoći

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković: Novi programi pomoći

Foto: Dnevnik/HTV / HRT

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Sisku je uručila sedam novih ugovora iz Programa ruralnog razvoja iz mjera 4, 5 i 6 za poljoprivrednike Sisačko-moslavačke županije. Ministarstvo poljoprivrede u županiju će ukupno uputiti 12 novih ugovora ukupne vrijednosti 4 milijuna kuna. Ministrica je komentirala stalni porast cijena hrane i energenata. Istaknula je da je Vladin paket pomoći namijenjen ublažavanju posljedica rasta cijena, vrijedan 4 milijarde 800 milijuna kuna koji je na snagu stupio prvog travnja - sigurno ublažio udar na standard građana.


U razgovoru s novinarima, ministrica Marija Vučković najavila je i nove programe pomoći poljoprivrednicima zbog inflacije. 


- Svakako da se ova situacija prati i da će Vlada sukladno mogućnostima reagirati dalje. Što se tiče Ministarstva poljoprivrede, mi već pripremamo nove programe pomoći hrvatskim poljoprivrednicima koje bi im trebale olakšati nastavak rada uslijed ovakvih nepovoljnih okolnosti, a onda, isto tako donijeti dobro i hrvatskim potrošačima. 


- Za sada nestašice nisu pitanje, poručila je. Govoreći u Sisku o ugovorima iz Programa ruralnog razvoja, ministrica Vučković istaknula je velike potencijale koje ima Sisačko-moslavačka županija, najavljujući i nastavak potpora kako bi se osnažili proizvođači s tog područja.


- Iz Programa ruralnog razvoja na području Sisačko-moslavačke županije ugovoreno je više od 1,2 milijarde kuna, od čega je više od milijarde već isplaćeno, rekla je.  


Istaknula je da Ministarstvo s ovom županijom već planira nove projekte. 


Posebno se osvrnula i na tri natječaja koji se odnose na obnovu potresom narušenog poljoprivrednog potencijala.


- Na prvom su natječaju ugovorena 54 projekta i on je praktično završen, na drugom je do sada ugovoreno 25 projekata, a na treći je natječaj pristiglo 106 prijava, vrijednih više od 73 milijuna kuna. Natječaje ćemo nastaviti objavljivati sve dok bude interesa. Za one koji neće moći konkurirati, objavit ćemo druge mjere, rekla je ministrica poljoprivrede.


Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak istaknuo je kako se suradnja s Ministarstvom poljoprivrede, koje je uložilo velika sredstva u županiju, nastavlja.


Osvrćući se na danas uručene ugovore o potporama, podsjetio je da su poljoprivredna gospodarstva stradala u potresu te je umanjena poljoprivredna proizvodnja. 


- Siguran sam da će ova sredstva biti iskorištena i za izgradnju novih kapaciteta, a isto tako i za povećanje stada odnosno povećanje broja goveda, rekao je župan Celjak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!