Vučković: OPG-ovima za štetu isplaćeno ukupno oko 35,5 milijuna kuna

28.11.2022.

15:26

Autor: Hina/HRT/V.G.

Počela isplata naknade štete cvjećarima

Počela isplata naknade štete cvjećarima

Foto: HTV / HRT

Počela je isplata naknade štete poljoprivrednicima čije je nasade i usjeve poharala tuča koja je sredinom godine pogodila Varaždinsku županiju. U nevremenu je uništena polovina ovogodišnje proizvodnje cvijeća u Hrvatskoj.

Odlukom Vlade RH, a u suradnji s Varaždinskom županijom, osigurana je pomoć za oko 400 poljoprivrednika koji su pretrpjeli štete od elementarne nepogode, naglašeno je na konferenciji za novinare u Dubovici, na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) Josipa Mraza.

Ministrica Vučković koja je danas posjetila Varaždinsku županiju i Općinu Veliki Bukovec, zahvalila je proizvođačima na povjerenju u administraciju i sustav, i na suradnji s Ministarstvom, županom i njegovim suradnicima i načelnicima.

Potrajalo je možda malo duže nego što smo na početku očekivali, No, nije razlog bila sporost administracije, nego žalosna činjenica da su se elementarne nepogode kroz svibanj i lipanj ponavljale. Stoga se i produljivalo vrijeme unosa podataka u Registar šteta, rekla je ministrica, objasnivši da se bez konačnih podataka u Registru šteta, pomoć ne može isplatiti.

Vučković je istaknula i da je u odnosu na prijavljene štete intenzitet potpora oko 55 posto i to je 'čini prilično značajnom i dobrom za proizvođače'.

Isplatili smo na području Varaždinske županije otprilike 10,5 milijuna kuna, a za svih šest pogođenih županija, što se tiče poljoprivrede, 25 milijuna kuna i još 5 milijuna kuna za nerazvrstane ceste koje opet velikim dijelom vode do poljoprivrednih gospodarstava, naglasila je ministrica poljoprivrede.

Čini mi se da je najveći iznos ovdje, gotovo 80 posto, isplaćen na području Varaždinske županije. Ovako ćemo raditi i dalje, poručila je Vučković.

U Varaždinskoj županiji OPG-ovima isplaćena šteta od oko 10,4 milijuna kun

Varaždinski župan Anđelko Stričak rekao je da je svim oštećenima Županija omogućila da upišu svoje štete u Registar šteta te da su sredstva prošli tjedan i isplaćena.

Riječ je o ukupno 393 OPG-a i odšteti od 10,4 milijuna kuna, odnosno oko 50 posto upisane štete. Paralelno s time, Varaždinske županija izdvaja i određena sredstva za subvenciju poljoprivredne proizvodnje, a koja smo unatrag godinu dana digli za 50 posto, izjavio je Stričak.

Napomenuo je da je za tu vrstu potpore dosad utrošeno oko 6 milijuna kuna za oko 1040 OPG-ova, a u planu je u idućoj godini taj iznos povećati na 7 milijuna kuna.

Načelnik Općine Veliki Bukovec, Franjo Vrbanić rekao je da je u početku, nakon što je taj kraj pogodila tuča, situacija izgledala nerješivom.

No nisam sumnjao niti onda, ni danas, da će se uz pomoć Općine, Županije i Ministarstva to riješiti. Najzaslužniji su ipak ljudi koji su jedni drugima pomagali i to se zajedništvo onda prelilo na sve drugo, rekao je Vrbani.

Među poljoprivrednim proizvođačima čiji je OPG pretrpio štetu od tuče je Josip Mraz koji se, kao i mnogi stanovnici toga kraja, bavi proizvodnjom i prodajom cvijeća. Istaknuo je da je za sanaciju šteta od tuče potrošio pola milijuna kuna.

Zahvaljujemo na pomoći koju smo dosad dobili i još mjera 5.2.1 neka prođe, a ministrica kaže da će proći, tako da nema problema, izjavio je Mraz.

Više pogledajte u prilogu Ivice Grudičeka:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!