Vučković: Otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj ispod prosjeka EU-a

11.01.2023.

09:33

Autor: A sada Vlada/V.K./HR/HRT

Marija Vučković

Marija Vučković

Foto: HTV / HRT

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u emisiji "A sada Vlada" urednice i voditeljice Sandre Leskovar istaknula je kako su cijene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda tržišna kategorija te da Ministarstvo poljoprivrede prati cijene, analizira ih i informacije čini dostupnima javnosti.

- Ministarstvo poljoprivrede uvest će dodatna praćenja i temeljitije pratiti cijene i u veleprodaji i u maloprodaji, naglasila je.

Početkom godine počinje raspisivanje natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

- Činjenica da postoji javni natječaj podrazumijeva da se ne zna tko će dobiti zemljište. Propisano je da se zemlja dodjeljuje na temelju bodova. Pri tome težinu bodova daju strateški kriteriji koji su postavljeni u strategiji poljoprivrede, istaknula je.

Na pitanje koliko imamo poljoprivrednih površina, ministrica je rekla da ono što je evidentirano u ARKOD-u jest malo manje od milijun i dvjesto tisuća hektara, a prema Državnom zavodu za statistiku, obrađuje se malo više od milijun i petsto tisuća hektara.

- Razlika se odnosi na male površine koje ne udovoljavaju uvjetima koji vrijede za upis u ARKOD, rekla je.

Dodaje kako, da bi nešto bilo reforma, nije dovoljna samo investicija. To je samo jedan segment, a drugi je da se skladišnim objektima i distribucijskim centrima koriste udruženi manji proizvođači koji će tako povećati svoju pregovaračku snagu.

"Dokazana kvaliteta" hrvatska je oznaka koju daje Ministarstvo poljoprivrede, a odobrila ju je Europska komisija, i znači da je nešto "od polja do stola" proizvedeno u Hrvatskoj.

- To je krenulo s jabukama, a sada kreće i s jajima, povrćem, mesom peradi, svinjskim mesom. Vrijednost oznake se prepoznaje, a vjerujemo da će to prepoznati i hrvatski potrošači, istaknula je.

Na pitanje što je s otkupnim cijenama, Vučković je odgovorila da što se tiče otkupnih cijena mlijeka u EU-u, bili smo predzadnji, a u posljednjem mjesecu 3-4 zemlje su iza nas. Kako kaže, prosinac je donio skok u otkupnoj cijeni, no činjenica je da je otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj ispod prosjeka EU-a.

- Otkupna cijena je nešto što je bitno i ne može se ignorirati. Odnosi u lancu od proizvođača do prodavača nisu od jučer. Otkupna cijena u ovoj je godini rasla 40 posto, a maloprodajna cijena nije rasla toliko, rekla je i dodala kako se poremećaj mora smanjiti te da će država raditi na tome.

Najviše kritika dobila je mjera M 14, koja se odnosi na dobrobit životinja, odnosno na davanje kompenzacije onima koji provode nadstandarde u brizi za životinje.

- Dobrobit životinja smo uveli 2018. godine. Mjera je dobra i ima pozitivne ciljeve. Godine 2021. došlo je do izmjena, što je rezultiralo povećanjem kompenzacija za sve mjere i to je pozitivno utjecalo na sektor stočarstva, naglasila je.


Što se tiče ribarstva, ne može se povećati ulov, ali se može povećati uzgoj i, kako kaže, to se događa. Imamo dvoznamenkasti rast u posljednjim godinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!