Ministrica Vučković: Pomoći ćemo poljoprivrednicima

14:28 / 29.05.2022.

Autor: Plodovi zemlje/P.F./HRT

Marija Vučković

Marija Vučković

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Kako pomoći ne samo cvjećarima, čiji su staklenici u Velikom Bukovcu stradali od tuče prije nekoliko dana, nego i poljoprivrednicima koji također imaju štete od nevremena, u emisiji HRT-a Plodovi zemlje govorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

O nedavnim štetama od tuče

- Bili smo u dan nakon tuče u Velikom Bukovcu, središtu proizvodnje u Hrvatskoj, gdje je tuča osobito poharala cvjećarsku proizvodnju. No ovi ekstremni uvjeti, tuča, prošli su i kroz Međimursku, Koprivničko-križevačku, Sisačko-moslavačku i Krapinsko-zagorsku županiju. Čula sam se sa svim županima i čekam izvješća o štetama na usjevima i gospodarskim objektima. Najprije treba obnoviti proizvodne pogone, treba obnoviti poljoprivredni potencija. Imamo mjeru 5 koja služi za investiranje, za ponovnu izgradnju i uspostavu tih proizvodnih kapaciteta. Prošle godine smo, kad su ti ekstremni uvjeti pogodili Požeško-slavonsku županiju oformili posebni program u suradnji sa županijom potpore male vrijednosti kako bismo poljoprivrednicima pomogli i u nečem drugom - u nadoknadi barem dijela izgubljenog prihoda. Jedan dio je investicijski, drugi je prihod. Mi ćemo postupati na jednak način, objasnila je ministrica.

Rekla je kako će pomoći poljoprivrednicima, uspostavljena je savjetnička podršku 1 na 1 te ona pomaže u radu lokalnim i županijskom povjerenstvima.

- S obzirom na ciklus u ovom slučaju brzina je poseban izazov. Dio staklenika treba biti u funkciji početkom kolovoza. Dakle, izazov su procedure i administracija kojom smo vezani za pravila korištenja operacije 5.2.1. iz Programa Ruralni razvoj, dodala je.

O protugradnoj obrani

Što se tiče protugradne obrane, odnosno da je pogrešna odluka o njezinu ukidanju,  ministrica je rekla da to nije odluka Ministarstva.

- To nije odluka Ministarstva poljoprivrede, no Ministarstvo je nadležni predlagatelj zakona. Postoji određena dvojnost u tom sustavu, mi ne upravljamo njime. Isto tako DHMZ nije u našoj nadležnosti, no izrada zakona i nadzor nad provođenjem zakona jest. Nama se prije nekoliko godina DHMZ obratio sa zamolbom da se ukine zakon s obzirom na to da njihove analize pokazuju da sustav protugradne obrane nije učinkovit. Mislim da u Hrvatskoj moramo poštovati znanost i struku, trebamo pročitati sve analize i izvještaje koji daju ovlaštene fizičke i instituti te da trebamo pokazati određeno povjerenje prema znanosti, istaknula je ministrica.

Naglasila je kako DHMZ tvrdi da nije učinkovito, Svjetska meteorološka organizacija također. 

- SDP tvrdi potpuno pogrešno kad govori da europske zemlje nisu napustile taj sustav. Taj sustav na nacionalnom nivou u europskim zemljama ne postoji, istaknula je.

O novom zakonu o poljoprivrednom zemljištu

- Izmjene zakona su se radile na način na koji se nisu nikad prije radile. Najprije smo napravili ozbiljne analize učinkovitosti korištenja. Proveli smo analizu nadzora raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, proveli smo sustavne kontrole nad nekim većim i značajnijim površinama. Kod onih kod kojih su uočene djelomične ili čak potpune nepravilnosti poslani su zahtjevi za očitovanjem. Prema prethodnom zakonu ugovore mogu raskinuti jedinici lokalne samouprave, a prema sadašnjem mogu oni, ali i Ministarstvo poljoprivrede ako ima zakonskog temelja i ako to nitko drugi ne čini, objasnila je Vučković.

O registru gospodarskih programa

-  Registar raspolaganja poljoprivrednim zemljištem bit će gotov ove godine. Prva verzija bi trebala biti gotova 30. lipnja. Donijeli smo u siječnju pravilnik koji je podzakonski akt za takvo što, to je opravdano i potrebno. Ne znam što se radilo 20-30 godina, ali evo i taj registar će biti ove godine, rekla je Vučković.

Na pitanje je li kod donošenja novog zakona bilo pritisaka Vučković je rekla kako je Ministarstvo poljoprivrede naviklo na različite upite, usmjeravanja ili pritiske.

- To ne znači da je to nezakonito. Neki prijedlog ili pritisak koji je dobar za određenu skupinu ili većinu treba se razmotriti. Neki je možda dobar za društvo u cjelini ili barem u većini. Na nama je ozbiljno, odgovorno i savjesno procijeniti, izbalansirati i iznjedriti prijedlog koji je dobar i usklađen sa strateškim ciljevima. To smo radili, zato su dugo trajale konzultacije, zato smo ponudili ozbiljne analize. I da, ponovit ću, nikad se nije zakon tako radio, naglasila je Vučković.

O planu povećanje proizvodnje mlijeka za gotovo dvostruku količinu

- Plan je vrlo ambiciozan, težak za ostvariti. Ali ako se on ne ostvari, nećemo uspjeti zadržati niti postojeću proizvodnju. Tako pokazuju analize. Sada ćemo dodatno pomoći stočarski sektor, ali i neke druge poljoprivredne proizvodnje u ovoj krizi, tragom ishoda određenih pregovora s Europskom komisijom, podrške drugih zemalja, ali i putem nacionalnih sredstava. Ako govorimo o stočarskom sektoru potrebno je svima pomoći, naše analize pokazuju da je najteže pogođen sektor mljekarstva i sektor svinjogojstva, istaknula je.

EK prihvatio prijedlog Hrvatske o pomoći poljoprivrednicima

Europska komisija prihvatila je prijedlog Hrvatske da se u krizinim situacijama, kao što je ova, pomogne poljoprivrednicima.

- To je do 15.000 eura za primarne male poljoprivredne proizvođače, odnosno do 100.000 eura za malo i srednje poduzetništvo u poljoprivredi koje se bavi i preradom poljoprivrednih proizvoda. Dugo smo predlagali ovu inicijativu, a u trenutku kad smo dobili pisanu podršku drugih 12 članica EU-a iznijeli smo ju na Vijeću. Pripremili smo ju odgovorno kako bismo ukazali da je potrebno pomoći poljoprivrednicima i kako bismo iznjedrili konkretan prijedlog, a isto tako dokazali da je to moguće povezati s ostalim strateškim ciljevima i da nije odustajanje od drugih važnih politika. To je završilo uspješno i sad ćemo pripremiti izmjene programa Ruralnog razvoja kako bismo mogli skoro objaviti natječaj koji će pomoći s tom paušalnom potporom, ali to neće biti sve, rekla je.

Osim novog zakona o poljoprivredi koji je važan da u poljoprivredi bude bolje, ministrica je rekla kako je važno i učinkovito usmjeravanje budućih investicija potpora, pravičnost dohotka, digitalizacija agrara na način da se ubrza administracija, da se poveže sve poljoprivredno znanje.

- Planiramo potpisati sporazume sa znanstvenim insitucijama, medijima, planiramo predložiti konkretne aktivnosti za preciznu poljoprivredu pa ćemo onda uspjeti mjeru 4, i treći stup te digitalizacije bit će sljedivost, digitalizacija sljedivosti do potrošača, dio tog elementa će biti u okviru Nacionalnog plana za otpornost i oporavak (NPOO), najavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u emisiji HRT-a Plodovi zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!