Vučković: Potpore poljoprivrednicima nikad veće

03.11.2019.

10:45

Autor: HRT

default error photo
Pojasnila je da je proračun za Ministarstvo poljoprivrede za iduću godinu manji, ali da se to odnosi na smanjivanje troškova administracije, materijalnih troškova i slično, a ne potpora poljoprivrednicima.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je kako nije točna informacija da će se smanjiti potpore za izravna plaćanja poljoprivrednicima te istaknula da potpore nikad nisu bile veće. Pojasnila je da je proračun za Ministarstvo poljoprivrede za iduću godinu manji, ali da se to odnosi na smanjivanje troškova administracije, materijalnih troškova i slično.

- Prema planu proračuna za 2020., Ministarstvo poljoprivrede je za isplatu potpora u poljoprivredi i ribarstvu osiguralo 6.243.252.065 kuna, što je za 334 milijuna kuna odnosno 5,7 posto više u odnosu na tekuću 2019., rekla je Vučković te dodala kako je sukladno planu, za izravna plaćanja poljoprivrednim proizvođačima osigurano 3,1 milijardu kuna, što je za 79,5 milijuna kuna više nego ove godine.

Poljoprivrednici: Nemamo dovoljno hrane

Predstavnici Hrvatske udruge poljoprivrednika, Nezavisnih seljaka Hrvatske, Udruge OPG Hrvatske "Život", Hrvatske udruge malih OPG-a i Udruge proizvođača središnje hrvatske održali su konferenciju za novinare ispred Ministarstva poljoprivrede na kojoj su istaknuli da je najveći gubitnik novog proračuna upravo to ministarstvo, odnosno selo i poljoprivrednici, jer taj resor treba dobiti 4% manje novca.

Upozorili su da je smanjenje proračunskih izdvajanja za poljoprivredu nedopustivo. Smatraju da će to pridonijeti daljnjem propadanju ovog sektora. Traže da se u poticajima izjednače s europskim poljoprivrednicima.

- Smanjiti proračun samo za poljoprivredu je neprihvatljivo. Tražimo od predsjednice Republike i od Odbora za nacionalnu sigurnost da se sazove. U ovome trenutku nemamo dovoljno hrane i naša nacija će biti gladna, rekao je Mato Mlinarić, predsjednik Udruge Nezavisni seljaci Hrvatske.

Upozorio je i na negativne trendove u sektoru poljoprivrede, na pad broja poljoprivrednih proizvođača i proizvodnje, posebice u sektoru mlijeka.

Stjepan Kunovec, predstavnik Udruge proizvođača središnje Hrvatske, kazao je kako se nada da će u Hrvatskom saboru doći do rasprave o umanjenju proračunskih sredstava. Bilo bi dobro da ministrica ima čvrste argumente da brani to umanjenje, dodaje.

Sebastian Svat, predstavnik Hrvatske udruge malih OPG-a, izjavio je da na police trgovačkih lanaca u Hrvatskoj vrlo često stiže roba sumnjive kvalitete, odnosno "škart roba".

- Borite se s time i opstanite. Jednostavno ne ide, poručio je Svat. 

Mi tražimo, rekao je Tihomir Jaić iz Hrvatske udruge poljoprivrednika, da se u proračun za poljoprivredu uvrsti 560 milijuna kuna za izravne potpore. Poljoprivrednicima se, kako je pojasnio, iz europskog fonda isplaćuje 70% potpora, 10% ide iz državnog proračuna, što znači da hrvatski poljoprivrednik dobiva 80% ukupne potpore, za razliku od europskog koji dobiva 100%.

- Ovih 20% razlike iznosi 560 milijuna kuna, i tražimo da se to uvrsti u proračun, rekao je Jaić te dodao kako hrvatski poljoprivrednici traže da budu ravnopravni s poljoprivrednicima u Europskoj unije.

Na pitanje novinara što ako se njihovi zahtjevi ne uvaže i ako se 560 milijuna kuna ne uvrsti u proračun, Jaić je odgovorio kako vjeruje da će premijer Andrej Plenković i resorna ministrica poljoprivrede Marija Vučković shvatiti da je poljoprivreda strateška grana razvoja hrvatske i da će se proračun nadopuniti.
No, jedan od mehanizama su i prosvjedi, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!