07:13 / 08.04.2020.

Autor: HRT

Vučković : Vjerujem da će tržnice uskoro raditi

-

-

Foto: - / -

Na pitanje voditeljice može li se dogoditi da i danas već budu otvorene tržnice, ministrica je potvrdila da je to moguće.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" izjavila je kako vjeruje da će tržnice uskoro raditi. Izjavila je da ne može to potvrditi 100% dok "ne vidi papir", ali dodaje da su njene informacije prilično vjerodostojne.   

Na pitanje voditeljice može li se dogoditi da i danas već budu otvorene tržnice, ministrica Vučković je potvrdila da je to moguće.

- Tržnice koje su do sada radile redovno, ne mogu otvoriti sve svoje kapacitete. No uvjete je moguće zadovoljiti. Treba ograditi prostor, osigurati komunalne službe, kazala je.

Govoreći o odnosu prekupaca i proizvođača hrane kazala je da je bitno imati što manje posrednika u lancu opskrbe hranom.

- To je sigurnije, jamči veću svježinu proizvoda. Svakom ministarstvu poljoprivrede je do toga stalo. U lancu opskrbe hranom je primarna proizvodnja i najugroženija, zato smo i donijeli zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. No to ne znači da lanac opskrbe hranom može postojati i bez "prekupaca", i bez prerađivača, posrednika i trgovaca. Nama je u interesu, a i u skladu s novom strategijom "Od polja do stola" u EU, a koju dijelom RH već i primjenjuje, da je broj posrednika što manji i da potrošači dobivaju što svježije i što kvalitetnije proizvode.

Hrvatska poljoprivreda ima sjajne potencijale i o tome se priča desetljećima, naglašava ministrica poljoprivrede. Smatra da se to ne može pretvoriti u stvarnost "ako se ne služimo podacima i ako ponavljamo stare pogreške". Navodi da je vrlo bitno zaštititi domaću proizvodnju. 

- Treba jačati i otpornost na klimatske promjene, da nam sezona ili količina voća ne ovisi samo o tome je li bila elementarna nepogoda. Na tome trebamo dati još veći doprinos, dodaje.

Šteta u poljoprivredi uzrokovana koronavirusom još nije projicirana.

- Rekla bih da ti podaci nisu iznimno zabrinjavajući.  Što se tiče ribarskog sektora, kada su im falili važni kanali prodaje, onda smo se izborili za druge kanale poput prodaje brodova. Na dnevnoj bazi smo mijenjali pravilnike kako bismo im mogli omogućiti prodaju, kazala je ministrica.

Bilo je riječi među ostalim i o konkurentnosti hrvatskih proizvoda, programu ruralnog razvoja, kupovonoj moći građana u Hrvatskoj.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!