14:56 / 16.03.2018.

Autor: D.P./HRT

Vujčić: Izvješće Moody'sa u skladu s očekivanjima, strukturne reforme nužne

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Moody's je objavio da kreditni rejting Hrvatske 'Ba2', uz stabilne izglede, odražava ravnotežu između fiskalne konsolidacije i jačanja institucija, s jedne strane, i slabog potencijalnog rasta gospodarstva i sporosti strukturne reforme.
Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je da je najnovije izvješće rejting agencije Moody's u skladu s njegovim očekivanjima te kako je bez provođenja strukturnih reformi teško očekivati da potencijalna stopa rasta hrvatskog gospodarstva bude zadovoljavajuća, što onda utječe i na perspektivu ulaska zemlje u eurozonu.

Moody's je objavio da kreditni rejting Hrvatske 'Ba2', uz stabilne izglede, odražava ravnotežu između fiskalne konsolidacije i jačanja institucija, s jedne strane, i slabog potencijalnog rasta gospodarstva i sporosti strukturne reforme.

Na pitanje novinara bi li izostanak strukturnih reformi mogao prolongirati ulazak u eurozonu, Vujčić je rekao da bi ušli i u eurozonu potrebno je provoditi strukturne reforme, no napominje da to nije potrebno samo zbog ulaska već i zbog nas samih. To je ono što već godinama upozoravam. Bez provođenja strukturnih reformi teško je očekivati da potencijalna stopa rasta hrvatskog gospodarstva bude zadovoljavajuća, što onda utječe i na perspektivu ulaska u eurozonu, izjavio je Vujčić na marginama srednjoškolske debate u organizaciji HNB-a i Hrvatskog debatnog društva na temu "Euro u Hrvatskoj - za ili protiv?", a povodom obilježavanja Međunarodnog tjedna novca.

Na pitanje novinara brine li ga to izvješće, odgovorio je niječno, kazavši da je ono potpuno u skladu s onime što je očekivao, a i u skladu s nekoliko posljednjih izvješća. Kako je kazao, praktički sva izvješća rejting agencija na isti način ocjenjuju, s jedne strane popravljanje fiskalne situacije te relativno pozitivan rast BDP-a, dok s druge upozoravaju na nedostatak strukturnih reformi i potencijalnog rasta BDP-a u idućem srednjem roku. Vujčić je istaknuo kako smatra da bi trebalo pokrenuti značajne reforme u cijelom nizu sektora, napomenuvši da je najznačajnija strukturna reforma koju je Hrvatska provela u zadnjih desetak godina ulazak u EU. Ustvrdio je i da je ulazak RH u eurozonu obveza, kako će se u jednom trenutku odrediti ciljni datum, no kako je sada još prerano reći koji je to. Smatra da bi bilo dobro što prije ući u eurozonu, no iako se to neće dogoditi u nekoliko idućih godina, mora se krenuti tim putem, budući da je sama procedura takva da iziskuje barem četiri do pet godina pripreme.

Na neki način Hrvatska kao da se već nalazi u eurozoni što se tiče tečajne politike, kaže Vujčić, jer već dugi niz godina drži tečaj kune vezan uz euro, pa se tu onda i nema što za i izgubiti.

Na srednjoškolskoj debati, koja je okupila učenike iz više hrvatskih gradova, predstavnice afirmacijske skupine, zagrebačke gimnazijalke Maja Roglić, Jelena Lara Marinković i Tara Jović kazale su da je glavna prednost eura njegova stabilnost, što se pozitivno odražava na gospodarstvo, kao i na građane i njihove kredite. Također, smatraju da bi stabilna valuta privukla značajno više stranih ulaganja, što bi doprinijelo rastu gospodarstva i standardu građana.

Predstavnici negacijske skupine Karlo Vedak, Lovro Matić i Matko Dujmović, također polaznici zagrebačkih gimnazija, kao argumente protiv uvođenja eura navode gubitak kontrole nad monetarnom politikom, a ističu i troškove vezane za modele na kojima funkcioniraju informacijski sustavi, a nužno će doći i do rasta cijena.

Viceguverner HNB-a Bojan Fras, pak, kazao je da je HNB u protekle tri godine ugostio oko 5.800 srednjoškolaca i studenata u vidu raznih oblika radionica s ciljem financijske edukacije i povećanja razine financijske pismenosti.
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!