18:44 / 07.05.2019.

Autor: M.Š./Hina

Vujčić: Ne bih predlagao uvođenje eura da to nije u interesu Hrvatske

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Guverner je također opovrgnuo da HNB "fabricira ankete" o potpori uvođenju eura.
Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić poručio je u utorak zastupnicima u Hrvatskome saboru kako ne bi predlagao uvođenje eura da to nije u interesu Hrvatske pri čemu je istaknuo kako je makroekonomska situacija trenutačno u Hrvatskoj vrlo dobra.

- Ja bih vjerojatno trebao biti zadnji čovjek koji će predložiti da prijeđemo na euro budući da vodim monetarnu politiku i da je moj potpis na novčanicama kune. Prema tome, ja to više neću moći raditi kad prijeđemo na euro. Ja to radim iz jednog jedinog razloga - zato što je to u interesu građana i Republike Hrvatske. Da nije u interesu građana i Republike Hrvatske, sigurno to ne bih predlagao, da se meni oduzme ovlast vođenja monetarne politike i potpisivanja novčanica", rekao je Vujčić.

Guverner je također opovrgnuo da HNB "fabricira ankete" o potpori uvođenju eura.

- Prema anketi HNB-a, 52 posto građana podržava uvođenje eura, 40 posto ne podržava, a osam posto ne zna. Od onih koji su protiv uvođenja eura tri četvrtine kao razlog navodi strah od snažnog rasta cijena, što je mit i nije se dogodilo u zemljama koje su dosad uvele euro i nije nešto što možemo očekivati da će se dogoditi u Hrvatskoj, rekao je Vujčić.

Objasnio je da su cijene u godini kada su druge zemlje uvele euro u prosjeku porasle za 0,23 posto, ali isto tako u većini tih zemljama stopa inflacije bila je niža, što znači da euro nije imao nikakav loš utjecaj na rast cijena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!