Vujčić: Nitko ne očekuje nagli rast kamatnih stopa, ali postupni da

21.10.2021.

14:40

Autor: P.F./HRT

Guverner HNB-a Boris Vujčić

Guverner HNB-a Boris Vujčić

Foto: HTV / HRT

Guverner HNB-a Boris Vujčić je u Rovinju nakon konferencije "Izazov promjene" dao izjavu za novinare i odgovarao na njihova pitanja.

O uvođenju eura

Vujčić je govorio o uvođenju eura u Hrvatskoj te najavio i informacijsku kampanju.

- Građani moraju biti dobro informirani i potrebno je napraviti informacijsku kampanju jer se radi o velikom logističkom pothvatu zamjene valute. On traži informacijsku kampanju koju planiramo provesti iduće godine kad ćemo jasno objasniti ljudima što mogu očekivati u pogledu tečaja, promjene svih cijena, plaća, kredita, depozita. Cijeli princip konverzije iz kune na euro je baziran upravo na tome da potrošač nakon konverzije ne može biti u lošijoj situaciji nego što je bio prije konverzije. Tu govorimo i o konverziji kredita, rekao je.

O leasing kućama

Vujčić je komentirao i informaciju da su leasing kuće varale svoje klijente i naplaćivale veće kamate te tako naplatile više od 700 milijuna kuna.

- Ako dođe do nepoštenih praksi prema potrošačima, one moraju biti sankcionirane. U budućnosti treba pokušati zaštititi potrošače od takvih nepoštenih praksi koje se mogu pojaviti, rekao je.

O povećanju kamatnih stopa

- Kao što sam govorio i ranije kamate su na povijesno najnižim razinama i da je dobro ne ekstrapolirati ovako niske kamatne stope u budućnosti. U jednom trenutku mora doći do normalizacije monetarne politike. Neke kamatne stope su čak negativne na depozite banaka, gdje centralne banke naplaćuju držanje novca komercijalnim bankama i smatram da se to ne može održati duže vrijeme, rekao je guverner.

- Nitko ne očekuje nagli rast kamatnih stopa, to sam vrlo jasno naglasio. Mala je vjerojatnost brzog rasta kamatnih stopa, ali postupni oporavak kamatnih stopa je definitivno nešto što iz ove situacije danas možemo očekivati, naglasio je Vujčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!