00:41 / 10.06.2018.

Autor: HRT

Vujčić o Agrokoru: Bolja bi bila nagodba nego stečaj

-

-

Foto: - / -

Guverner HNB-a Boris Vujčić izjavio je za HRT da zasad nema opasnosti da banke postanu nepotrebne zbog razvoja tržišta kriptovaluta i različitih oblika internetskog bankarstva.
Guverner HNB-a Boris Vujčić u razgovoru za Dnevnik HRT-a rekao je da zasad nema opasnosti da banke postanu nepotrebne zbog razvoja tržišta kriptovaluta i različitih oblika internetskog bankarstva.

Sigurno je da su banke kompetitivno ugrožene u nizu aktivnosti, gdje se javljaju novi igrači, ponajprije tvrtke iz tzv. Fintech sektora, znači financijskih inovacija. One u ovom trenutku u prvom redu imaju dosta snažan utjecaj na tržište platnog prometa. Zbog direktive o platnom prometu one imaju mogućnost nuditi usluge i imati pristup računima klijenata u bankama. Zbog tog će pasti cijene usluga banaka, što je dobro za potrošače. Međutim, banke i dalje ostaju glavni kreditori. Iako se javlja konkurencija i u području davanja kredita, ona još nije takva da bi mogla ugroziti bankovno poslovanje. Naime, banke su one koje imaju najveći dio depozita i imaju mogućnost ročne transformacije - kratkoročnih depozita u dugoročne kredite. Možemo očekivati da će se i tu zaoštravati konkurencija. Što je konkurencija jača, to je bolje za potrošače i za poduzeća, rekao je.

"Stopa rasta gospodarstva za ovu godinu u skladu je s očekivanjima HNB-a"

Na pitanje o stopi rasta hrvatskoga gospodarstva i provođenju reformi, guverner Vujčić rekao je da je stopa rasta gospodarstva u skladu s očekivanjima HNB-a za ovu godinu. U prvom kvartalu nešto se usporila, ali usporavanje je prisutno u cijeloj Europi. Možemo očekivati da će do kraja godine stopa rasta biti unutar naše projekcije, znači na razini malo nižoj od 3 posto. Je li to puno ili malo - isto je kao pitanje je li čaša napola puna ili prazna. To nije loša stopa rasta zato što je održiva i održava se u uvjetima suficita na platnoj bilanci. Drugim riječima, Hrvatska više izvozi nego što uvozi. Događa se i u uvjetima suficita na fiskalnom računu - prvi put imamo proračunski višak. Ipak, tom stopom rasta ne bismo trebali biti zadovoljni jer, prema mojem mišljenju, ona nam ne omogućava dovoljno brzo približavanje prosjeku EU-a kojemu težimo. Da bi se potencijalna stopa rasta BDP-a povećala, potreban nam je nastavak i višestruke strukturne reforme, rekao je guverner HNB-a.

Vujčić o Agrokoru: Bolja bi bila nagodba nego stečaj

Govoreći o Agrokoru i nagodbi, guverner Vujčić rekao je da bi bilo bolje da se postigne nagodba nego proglasi stečaj. Ne znači da stečaj ne bi bio provediv, no ja bih više volio nagodbu jer bismo time definitivno otklonili veliki rizik. HNB u ovome slučaju gleda bankovni sustav i izloženost velikih poduzeća grupi Agrokor. Bankovni sustav pritom može ostati stabilan, međutim, za gospodarstvo bi bila bolja nagodba i vjerujem da će se postići, izjavio je.

"Povijesno povoljne kamatne stope na kredite"

Odgovarajući na pitanje do kada će trajati povoljne kamatne stope na dugoročne kredite, Vujčić je odgovorio da to nikada nije zahvalno prognozirati. U ovom trenutku situacija je povijesno povoljnih kamatnih stopa, kako za sektor poduzeća, tako i za građane, a i kada je riječ o refinanciranju državnoga duga. U ovom trenutku očekivanje je tržišta da rasta kamatnih stopa na području eurozone, koja znatno utječe i na financijske uvjete, i u RH neće biti do sredine iduće godine. Sasvim sigurno ne očekujemo da bi kamatne stope mogle porasti do kraja ove godine, ako se ne dogodi nešto nepredviđeno. Ako ne bude nekog kratkoročnog šoka, straha od rasta kamatnih stopa nema. Međutim, u srednjem roku treba se pripremiti na to da će se kamatne stope polako morati micati s ovih niskih razina, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!