22:44 / 23.03.2019.

Autor: HRT

Vujčić: Povratak na investicijski rejting očekivan i zaslužen; prioritet i dalje reforme

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić ocijenio je da je povratak Hrvatske na investicijski rejting od strane rejting agencije Standard & Poor's bio očekivan i u potpunosti zaslužen.
Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić ocijenio je da je  povratak Hrvatske na investicijski rejting od strane rejting agencije Standard & Poor's bio očekivan i u potpunosti zaslužen, ali da prioritet trebaju ostati daljnji napori za jačanje rasta odnosno rad na strukturnim reformama.

-
Hrvatska ima višak na tekućem i kapitalnom računu platne bilance, kao i primarni fiskalni suficit već četiri godine. I vanjski i javni dug snažno se smanjuju te smo izašli iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža. Rast je niži nego u usporedivim zemljama srednje i istočne Europe, no struktura rasta je na zdravim temeljima. Povratak na investicijski rejting stoga je bio očekivan i, smatram, u potpunosti zaslužen. No, daljnji napori za jačanje rasta odnosno rad na strukturnim reformama trebaju ostati prioritet, istaknuo je guverner Vujčić u komentaru na izvješće agencije Standard & Poor's (S&P).

Agencija S&P povisila je jučer rejting Hrvatske na 'BBB-/A+', čime je rejting, nakon više od šest godina, ponovno uvršten u investicijsku kategoriju, zahvaljujući poboljšanju stanja u proračunu i gospodarskom oporavku.

Rejting je podignut iz 'BB+/B', kategorije koja dužničke papire kvalificira kao špekulativno ulaganje, u 'BBB-/A+', investicijsku kategoriju. Prognoza za rejting je stabilna.

- Takva procjena prvenstveno se temelji na poboljšanoj fiskalnoj poziciji, kojoj doprinosi ekonomski oporavak zbog pojačane domaće potražnje potaknute učincima porezne reforme te mjere fiskalne konsolidacije, istaknuli su iz S&P-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!