07:12 / 27.03.2018.

Autor: D.M./HRT

Vujčić: Prošli smo razdoblje iznimno niskih kamatnih stopa

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Postoje li planovi okrupnjivanja banaka u regiji i kako smanjiti rizike kreditnog posredovanja - neke su od tema godišnjeg sastanka guvernera.
Postoje li planovi okrupnjivanja banaka u regiji i kako smanjiti rizike kreditnog posredovanja - neke su od tema godišnjeg sastanka guvernera iz Hrvatske, BiH, Makedonije, Slovenije, Kosova i predstavnika bankarskoga i financijskog svijeta koji se održava u Rovinju u organizaciji poslovnog tjednika Lider. Otvorilo se i pitanje nenaplativih kredita koji su, kažu, i dalje povišeni te su teret kreditiranju gospodarstva i investicija.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je kako središnje banke u svijetu počinju postupno dizati kamatne stope. Dodao je kako očekuje da se udio loših kredita u ukupnim plasmanima banaka u Hrvatskoj ove godine spusti ispod 10 posto. "Prošli smo razdoblje kada su kamatne stope bile iznimno niske", ustvrdio je Vujčić, podsjetivši da američki Fed već podiže kamatne stope, a Europska središnja banka (ECB) pred očekivanim je smanjenjem kvantitativnog monetarnog popuštanja.

Vujčić je to ocijenio dobrom viješću jer to znači da gospodarstvo raste i da se monetarna politika može vratiti u normalu, "s normalnim kamatnim stopama, koje više neće biti nula, a ponegdje čak i negativne". Ključno na čemu sada treba raditi jest pravni okvir za rješavanje loših kredita, izjavio je Vujčić. Prema njegovim riječima, Ministarstvo pravosuđa, zajedno s HNB-om i EBRD-om, dogovorilo je seriju seminara za suce visokih trgovačkih sudova o tome kako rješavati te slučajeve, ponajprije u tretmanu problema s gruntovnicom i zaštitom osiguranih potraživanja, razvrstavanja klasa potraživanja i dr.

Uz sinkronizirano jačanje globalnog rasta, rast i procjene rasta, no bez obzira na ružičastu makroekonomsku situaciju, inflatorni pristici i dalje su prigušeni, a za to se ne znaju pravi razlozi, istaknuo je Vedran Šošić, viceguverner HNB-a, na panelu o izazovima monetarnih politika. Unatoč izostanku inflatornih pritisaka, kaže Šošić, tržište očekuje postupnu normalizaciju monetarnih politika. U regiji srednje i istočne Europe normalizacija monetarnih politika ne bi trebala imati velik utjecaj na odljev kapitala iz regije, dok bi kamatne stope dugoročno mogle porasti, naveo je Šošić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!