20:17 / 21.12.2019.

Autor: HRT

Vujčić: Zbog prihoda od turizma, profitirat ćemo uvođenjem eura

-

-

Foto: - / -

Vujčić kaže da svi koji su uveli euro su zadovoljni time, smatra da je to za nas dobro jer smo zemlja koja će zbog značajnog udjela turizma najviše profitirati od ulaska u eurozonu.
Na izmaku ove godine ipak stižu dobre vijesti koje potvrđuje i MMF. Naime, Hrvatska je uspjela smanjiti  javni dug. Doduše, neće nam to preporoditi standard niti zaustaviti iseljavanje - no postoje naznake da smo na dobrom putu. O monetarnoj politici Hrvatske, odnosno HNB-a, u Temi dana je govorio guverner Hrvatske Narodne Banke  Boris Vujčić.

Na pitanje kako je zadovoljan smanjenjem javnog duga, manji je za 3,5 milijardi kn u odnosu na prošlu godinu, Vujčić je kazao da EU od nas traži smanjimo javni dug za 1 postotni poen BDP-a, a budući da je lani smanjen 2,5 puta, rekao je da je zadovoljan.

Ova Vlada se nije pretjerano zaduživala, Vujčić kaže kako za tim nema potrebe ako se proračun održava u ravnoteži, a mi smo imali mali suficit. Govorio je o refinanciranju starih dugova - oni se podmiruju pod znatno nižim stopama. Vujčić je komentirao i niže kamatne stope - one su sada na povijesno najnižim razinama.

Vratili smo investicijski rejting koji smo izgubili 2012. i sada je on stabilan, Vujčić je rekao da je to važno jer postoji niz investitora koji ne smiju ulagati u zemlje koje nemaju investicijski rejting.

- Mi smo sada čvrsto u tom području i izgledi su da on može ići gore, a ne dolje, dodao je.

Na pitanje je li to razlog da se krenulo u podizanje plaća, rekao je kako proračun treba biti uravnotežen ili u suficitu, a plaće trebaju rasti u skladu s produktivnošću.

Hrvatska je bila u tekućoj godini izložena zbog Uljanik grupe i Agrokora, no stabilnost nije narušena. Ipak, zabrinjava to što je Hrvatska i dalje najzaduženija tranzicijska zemlja u EU-u, Vujčić smatra da uspješno smanjenje javnog i vanjskog duga ne znači da se možemo opustiti - javni dug moramo smanjivati prema razini ispod 60% BDP-a i nastaviti smanjivati vanjski dug. Dodao je kako ćemo time povećati rejting.

MMF zabrinjava prevelika zaduženost građana, traže monitoring i manji plasman kredita, Vujčić je rekao da MMF podržava politiku HNB-a o smanjivanju rasta gotovinskih kredita. Pojašnjava kako nije točno da je sektor građanstva prezadužen.

Hrvatska se opredijelila za uvođenje u eura u nekoliko idućih godina, unatoč kritikama da naše gospodarstvo nije spremno za to, Vujčić kaže "ne da žurimo, nego kasnimo, kao što smo kasnili s procesom ulaska u EU". Dodao je kako svi koji su uveli euro su zadovoljni time, smatra da je to za nas dobro jer smo zemlja koja će zbog značajnog udjela turizma najviše profitirati od ulaska u eurozonu.

Što se tiče rasta BDP-a u 2020., Vujčić je optimističan, očekuje stopu rasta BDP-a veću nego što je bila ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!