Vujović: Stanovi u Zagrebu 15% skuplji nego što su bili lani

28.05.2022.

20:19

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT

Boro Vujović

Boro Vujović

Foto: Dnevnik / HRT

Unatoč pandemiji, potresu, ratu u Ukrajini, cijene nekretnina rastu. 

- Sve ono što se događa je utjecalo na situaciju da cijene u posljednje 2 godine konstantno rastu. U ovoj godini stanovi u Zagrebu su 15% skuplji nego što su bili lani, rekao je Boro Vujović, stručnjak za tržište nekretnina, jer su sve to razlozi koji su doveli do toga da imamo tržište nekretnina sa cijenama i potražnjom kakva je danas.

Inflacija koja je sveprisutna, rekao je, je prisutna i u građevinskoj industriji. U ovoj godini su cijene prosječno veće 15-20%, kada govorimo o novogradnju.

Na obali su cijene više nego u Zagrebu, a većinu nekretnina kupuju stranci. Frano Bezić, stručnjak za tržište nekretnina je rekao da je Dubrovnik inače poznat kao jedan od najskupljih gradova u Hrvatskoj.

- Činjenica je da ima jako puno stranih kupaca. U ovom trenutku nekretnina za prodaju u Dubrovniku gotovo da i nema jer novogradnje praktički ne postoje, zahvaljujući tome, cijene značajno rastu, rekao je.

Dubrovniku i njegovoj fali, smatra, infrastruktura koju treba urediti. Tako bi se bolje povezali, a okolica gdje ima dovoljno prostora za izgradnju, mogla bi biti bolje valorizirana i iskorištena.

Na pitanje hoće li viši životni troškovi i rast kamatnih stopa usporiti potražnju i utjecati na cijene, Vujović je rekao da je situacija vrlo kompleksna, te nije siguran da se u povijesti događala ovakva konkretna situacija.

- Imamo inflaciju, novac svaki dan gubi vrijednost. S druge strane, ovo što su najavili povećanje kamatnih stopa, ali i postrožavanje uvjeta kreditiranja će sigurno dovesti do manje potražnje kupaca koji kupuju kreditom, a i dijela onih koji su zbog niskih kamatnih stopa kupovali kreditima kako bi imali određeni prinos na nekretnine, rekao je.

Smatra da ovaj trend neće biti vječan i realno je očekivati da će se smanjiti potražnja i da će se zaustaviti trend ovako velikog rasta cijena. Nije siguran da može doći do neke značajne korekcije cijena prema dolje, ali izvjesno je da će se zaustaviti, obzirom na manju potražnju.

Cijene materijala i energenata snažno rastu, to utječe na cijenu izgradnje po kvadratu. Bezić kaže da je nedavno razgovarao s građevinarima u Dubrovniku koji razmišljaju da li da uopće krenu u neke nove projekte, obzirom na cijene. Inflacija je, ističe, vrlo važna za one koji imaju novca, kojima nije neophodan kredit za kupovinu nekretnina, a takvih ima jako puno po njegovom iskustvu, kako domaćih, tako i stranih.

- Takvi ljudi u ovakvim trenucima shvaćaju da njihov novac više vrijedi ako kupe nekretninu. Dugoročno gledajući, nekretnina nikada ne gubi na vrijednosti, za razliku od novca koji stoji u banci, rekao je.

Bez obzira na situaciju koja je dosta dramatična, smatra da će se nastaviti trend rasta i prodaje nekretnina, posebice na atraktivnim lokacijama.

Vujović se osvrnuo na 2008. i nekretninsku krizu koja je prethodila financijskoj, kaže da se to ne može uspoređivati s današnjom situacijom jer su tada rasle cijene nekretnina, dok danas rastu cijene svega. Također i okolnosti su drugačije jer je kod nas bio i problem sa švicarskim frankom, bila je velika količina novih ali neprodanih stanova. Danas nije takva situacija.

Na pitanje koliko će uvođenje eura utjecati na kupovinu nekretnina, Bezić kaže da većina građana štednju ima u eurima ili dolarima i ovo neće bitno utjecati na situaciju.

- Trenutno nam se počelo događati da investitori koji su primili kapare po cijenama prije godinu dana su u situaciji da im se više isplati kupcima vratiti duplu kaparu i prodati stan po većoj cijeni, nego po onoj jer su u minusu. Situacija je vrlo zanimljiva, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!