VW smanjuje proizvodnju zbog problema u nabavi

02.03.2022.

13:54

Autor: M.Š./Hina/HRT

Volkswagenovo sjedište

Volkswagenovo sjedište

Foto: Askarim / Shutterstock

Njemački proizvođač automobila Volkswagen izvijestio je da će idućeg tjedna smanjiti proizvodnju u Wolfsburgu zbog problema u nabavi koje je izazvala ruska invazija na Ukrajinu.

Proizvodnja bi se trebala smanjiti postupno na nekoliko linija, prema pismu koje je uprava u utorak poslala radnicima.

- Kako stvari sada stoje, u 11. kalendarskom tjednu nećemo moći proizvoditi u Wolfsburgu", stoji u pismu.

I prije su na tvornice u njemačkoj saveznoj zemlji Saskoj utjecali problemi s opskrbom, posebno kablova.

U Hannoveru bi proizvodnja automobila mogla biti ugašena od 10. kalendarskog tjedna nadalje.

Naša radna skupina nastavlja tražiti rješenja za sve odjele i marke, istaknula je uprava VW-a.

Rat u Ukrajini užasava sve nas. Nakon ruskog napada, Volkswagen se nada brzom prekidu neprijateljstva i povratku diplomaciji, napisali su članovi odbora u pismu.

Interni krizni tim skupine nastavlja pratiti razvoj događaja, dodaju.

Proizvođač luksuznih automobila Porsche, član grupe VW, najavio je privremenu obustavu proizvodnje, što pokazuje sve snažniji utjecaj rata u Ukrajini na opskrbne lance goleme njemačke automobilske industrije.

Od srijede poslijepodne Porscheova tvornica u Leipzigu morat će zaustaviti proizvodnju barem do kraja sljedećeg tjedna, rekao je glasnogovornik. Otprilike 2.500 djelatnika radit će skraćeno.

. Izradit ćemo planove za što dulje razdoblje i kontinuirano analizirati situaciju. Volkswagen grupa s velikom zabrinutošću i očajem prati zbivanja u Ukrajini, rekao je glasnogovornik.

I BMW je u utorak zbog zastoja u opskrbi najavio zaustavljanje proizvodnje u domaćim i tvornicama u drugim europskim zemljama. Gdje će, kada i koliko dugo proizvodnja biti zaustavljena, još se ispituje, rekao je glasnogovornik.

BMW nabavlja kablove u zapadnoj Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!