Wall Street pao četvrti dan zaredom

01.09.2022.

07:24

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Pixels Hunter / Shutterstock

Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u srijedu, četvrti dan zaredom, pa su zabilježili pad i u cijelom kolovozu jer su ulagači u defanzivi dok se čeka daljnje agresivno povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.

Dow Jones skliznuo je 0,88 posto, na 31.510 bodova, dok je S&P 500 pao 0,78 posto, na 3.955 bodova, a Nasdaq indeks 0,56 posto, na 11.816 bodova.

S&P 500 izgubio je gotovo 6 posto od petka, kada je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell poručio da je potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu i da nema brzog lijeka protiv rasta cijena.

To je na tržištu izazvalo strahovanja da će Fed povećati kamate više nego što se očekivalo i da će razdoblje povišenih kamata potrajati dulje nego što se očekivalo.

- Powellov je prioritet suzbijanje inflacije, a to koliko će Fed biti agresivan u povećanju kamatnih stopa ovisi o budućim makroekonomskim podacima, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a dodatno će ih povećati i na sjednici u rujnu.

Prema procjenama na tržištu novca, postoji oko 70 posto izgleda da će Fed u rujnu kamate povećati za 0,75 postotnih bodova. Procjenjuje se, također, da bi do kraja godine mogle iznositi 3,7 posto.

Loretta Mester
, predsjednica ogranka Feda u Clevelandu, kazala je jučer da će središnja banka morati povećati kamate iznad 4 posto početkom iduće godine i držati ih neko vrijeme na toj razini kako bi svela inflaciju na ciljane razine Feda, a da zbog toga rastu rizici od recesije.

Nakon oštrog pada u prvoj polovici godine, od polovice lipnja do polovice kolovoza S&P 500 indeks snažno je porastao i dosegnuo najviše razine u četiri mjeseca. No, od tada je tržište ponovno u silaznoj putanji.

Zbog toga je u cijelom kolovozu Dow izgubio 4,1 posto, S&P 500 4,2, a Nasdaq indeks 4,6 posto, pa je to bio najslabiji kolovoz u posljednjih sedam godina.

- Posljednjih je tjedana tržište vrlo nestabilno jer se ulagači plaše da je nedavni snažni rast cijena dionica bio samo uspon na tržištu 'medvjeda' i da predstoji novi pad, kaže Tim Ghriskey.

Nervozi na tržištu pridonosi i ulazak u rujan, što je obično vrlo slab mjesec za tržišta dionica.

Rujan je obično najslabiji mjesec u godini. Rujan i veljača su jedini mjeseci u kojima tržište u prosjeku bilježi pad, no rujan je jedini mjesec u godini u kojemu je dosad u povijesti bilo zabilježeno više padova nego uspona tržišta, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,05 posto, na 7.284 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,97 posto, na 12.834 boda, a pariški CAC 1,37 posto, na 6.125 bodova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!