07:35 / 31.12.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Wall Street skliznuo s rekordnih razina

Wall Street skliznuo s rekordnih razina

Wall Street skliznuo s rekordnih razina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Dow Jones indeks skliznuli s rekordnih razina, uz mršav obujam trgovanja, uobičajen za kraj godine.


Dow Jones oslabio je 90 bodova ili 0,25 posto, na 36.398 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,30 posto, na 4.778 bodova, a Nasdaq indeks 0,16 posto, na 15.741 bod.

Tijekom trgovanja Dow Jones i S&P 500 dosegnuli su nove rekordne razine, no kasnije su skliznuli s njih.

Posljednjih dana cijene dionica rastu zahvaljujući uljepšavanju portfelja pred kraj godine. Uobičajeno u posljednjih pet dana jedne godine i prva dva dana iduće cijene dionica rastu, što se naziva 'usponom Djeda Mraza'.

Podršku tržištu pružaju dobri gospodarski pokazatelji i vijesti da je omikron više zarazna, ali manje opasna varijanta od prethodnih sojeva koronavirusa.

No, ulagači su oprezni jer su ove godine cijene dionica snažno porasle, treću godinu zaredom, a iduće godine slijedi zaoštravanje monetarne politike i povećanje ključnih kamatnih stopa Feda.

Posljednje dvije godine najveću podršku tržištu pružali su monetarni i fiskalni poticaji kako bi se gospodarstvo othrvalo koronakrizi.

No, američka središnja banka uskoro će završiti program otkupa obveznica, a potom i povećati kamatne stope.

Uoči posljednjeg dana trgovanja u ovoj godini na Wall Streetu, S&P 500 na dobitku je u ovoj godini više od 27 posto. Nasdaq indeks porastao je, pak, oko 23, a Dow Jones gotovo 20 posto.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,24 posto, na 7.403 boda, no frankfurtski DAX ojačao je 0,21 posto, na 15.884 boda, a pariški CAC 0,16 posto, na 7.123 boda.

Na većini europskih burzi u petak se, na Staru godinu, ne radi. U ovoj godini FTSE indeks porastao je oko 14,6 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 15,8, a pariški CAC više od 29 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!