Wall Street u minusu na početku kolovoza

02.08.2022.

07:47

Autor: T.D./HRT/Hina

Trgovanje dionicama

Trgovanje dionicama

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na Wall Streetu su u ponedjeljak u opreznom trgovanju najvažniji indeksi blago pali, nakon što su u srpnju ostvarili najveći mjesečni skok u zadnje dvije godine, dok investitori za nove smjernice čekaju ključne podatke o zaposlenosti u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Dow Jones indeks spustio se na početku tjedna 46,7 bodova ili 0,14 posto, na 32.798 bodova, S&P 500 indeks 0,28 posto, na 4.118 bodova, a Nasdaq za 0,18 posto, na 12.368 bodova.

Tako su indeksi blago pali nakon prošlotjednog uzleta, potaknutog špekulacijama da Fed možda neće trebati dizati kamatne stope onako agresivno koliko su se neki pribojavali. 

Pritom je S&P 500 u trgovanju neprestano oscilirao između pozitivnog i negativnog područja, jer su investitori bili na oprezu nakon što je, kao i tehnološki Nasdaq, u srpnju ostvario najveći mjesečni dobitak još od 2020. Od početka godine, međutim, ti indeksi su još u minusu, pri čemu S&P za otprilike 14 posto.

Američka središnja banka poručila je da joj je cilj suzbiti inflaciju i smanjiti potražnju podizanjem kamatnih stopa, no neki investitori i analitičari brinu kako bi njezino agresivno zaoštravanje monetarne politike moglo potaknuti nezaposlenosti i usporiti gospodarske aktivnosti. Fed je od početka godine već dignuo ključnu kamatnu stopu za ukupno 2,25 postotnih bodova te najavio da će njegov pristup zaoštravanju monetarne politike nadalje biti pod utjecajem pokazatelja.

A najnoviji pokazatelj o američkoj industrijskoj aktivnosti ISM u srpnju je iznosio 52,8 indeksnih bodova, što je njegova najniža razina od lipnja 2020., no to je ipak bolje od očekivanja analitičara. Ujedno, taj indeks i dalje je iznad 50 bodova, pa ukazuje tek na usporavanje rasta aktivnosti u industriji, koje čine gotovo 12 posto američkog BDP-a, a ne i njihov pad.

Za nove smjernice čekaju se krajem tjedna podaci o zaposlenosti, koja je u dosadašnjem tijeku godine rasla, potaknuvši ekonomiste na zaključak da američkog gospodarstvo, unatoč dva tromjesečja pada aktivnosti, ustvari i nije u recesiji.

- I dalje je mnogo pitanja oko toga jesmo li zaista ekonomski izašli iz problema, no vjerojatno nismo. Nismo čak niti blizu ekonomskih efekata Fedova dosadašnjeg podizanja kamatnih stopa, smatra portfelj menadžer u investicijskom društvu Global Investments, Tom Martin.

Najviše su jučer pale cijene dionica u energetskom sektoru, pod utjecajem pada cijena nafte. Najveća gubitnica pritom je bila dioncia Exxon Mobila, s padom cijene za 2,5 posto.

I na europskim burzama na početku kolovoza većina najvažnijih indeksa blago je pala, nakon najbolje mjesečne izvedbe još od studenoga 2020., pri čemu je paneuropski Stoxx 600 završio trgovanje u ponedjeljak u minusu za 0,19 posto, na 437,46 bodova.

Istodobno, njemački DAX spustio se blagih 0,03 posto, na 13.479 bodova, a londonski FTSE za 0,13 posto, na 7.413 bodova, dok je londonski Ftse ojačao 0,11 posto, na 22.429 bodova. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!