Novi prosvjed radnika Wolta u četvrtak

01.03.2023.

14:44

Autor: Hina/A.P.C.

Platformski rad i sigurnost radnika

Platformski rad i sigurnost radnika

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Provedbom novog Zakona o radu i Zakona o suzbijanju neprijavljenog rada, ograničava se fleksibilnost platformskog rada, no povećava se pravna sigurnost dostavljača, rečeno je na brifingu Wolta. Predstavnici nezadovoljnih radnika Wolta najavili su da će u četvrtak, 2. ožujka, održati novi prosvjed, nakon neuspjelih pregovora s Upravom o većoj cijeni rada.

Niža neto primanja zbog reguliranog platformskog rada, tvrde u Woltu


Platformski rad, kažu u Woltu, omogućava plaćanje prema učinku, a ne prema fiksnom mjesečnom iznosu, pa je dosad dostavljač odlučivao o tome koliko će se od njegovog bruto iznosa isplaćivati za doprinose državi. Novim se zakonima to mijenja i dostavljač mora biti prijavljen na broj sati koje odradi, maksimalno 40 sati tjedno. Ugovor o radu koji uključuje pitanja godišnjih odmora i bolovanja, plaćanja doprinosa te drugih prava i obveza, dostavljač sklapa s tvrtkom posrednikom (agregatorom) koja mu isplaćuje plaću.


- Razumijemo nezadovoljstvo nekih dostavljača uslijed novih zakonskih odredbi budući da one značajno mijenjaju način na koji su do sada radili. No, zakonodavac se odlučio na promjene radi nedvosmislenog utvrđivanja njihovog radnog statusa i ostvarivanja prava specifičnih za ovaj oblik radnog odnosa. Iz sadašnje perspektive može izgledati kao gubitak, no s drugačijim pogledom to može biti ulaganje u budućnost s više godina staža i većom mirovinom, istaknuo je generalni direktor Wolta za Hrvatsku Marin Šušnjar.


Prema iznesenim podacima, nakon pomirenja obaveza koje dostavljač mora podmiriti državi te uključujući i moguće troškove goriva, prosječna mjesečna neto plaća dostavljača koji radi do maksimalno propisanih 40 sati tjedno je od 900 do 1100 eura, bez napojnica.


U Woltu tvrde kako je netočno da su dostavljačima smanjena plaćanja za 30 posto i dodaju da su manja neto primanja dostavljača rezultat inicijative državnih institucija da se zakonski uredi rad platformi.


Dostavljači koji su sudjelovali na brifingu i željeli su ostati anonimni, izrazili su nezadovoljstvo smanjenjem fleksibilnosti rada. Kao jedan od razloga zabrinutosti naveli su nepraktičnost takvog rada u ljetnoj sezoni i danima smanjenog prometa.


- Ako radim u ponedjeljak i promet je neznatan, ne mogu se prijaviti za vikend jer sam već ispucao' svoje sate, rekao je jedan od dostavljača.


Iz Wolta tvrde da dostavljači koji su nedavno prosvjedovali ne čini ni tri posto dostavljača.


Radnici Wolta najavili novi prosvjed 


Predstavnik radnika Wolta Silvio Šimić izjavio je na konferenciji za novinare na Markovu trgu da će radnici ponovno prosvjedom izraziti  nezadovoljstvo politikom Uprave Wolta i cijenom naknade za dostavu.


- Prisiljeni smo na ove akcije nakon propalih razgovora, s obzirom da je Uprava Wolta išla na opciju da nas diskreditira. Pregovora više nema, rekao je.


Radnici traže porast cijene rada za minimalno 30 posto, da im se omogući rad putem obrta, izmjene Zakona o radu (ZOR) u segmentu rada na digitalnim platformama te Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada.


Dostavljači Wolta pozivaju i svoje kolege koji su došli iz drugih zemalja, da im se pridruže jer je i njihov položaj izrazito nepovoljan. Inicijativa podržava i prosvjed koji je najavljen za 10. ožujka, a uključuje radnike svih digitalnih platformi.


Potporu najavljenim prosvjedima pružili su saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović i predsjednik Novog sindikata te predstavnik Inicijative za radnički ZOR Mario Iveković.


- U Hrvatskoj je preko 80 posto radnika zaposleno preko agregatora, odnosno tvrtki posrednika, a radnici ih često prijavljuju za kršenje radničkih prava, jer ne poštuju radne uvjete, ne pružaju zaštitu na radu, a radnike otpuštaju bez upozorenja. Upozoravali smo u proteklih godinu dana na štetne odrednice ZOR-a u dijelu rada digitalnih platformi, gdje se one amnestiraju, a odgovornost prebacuje na agregatore, rekla je Peović i najavila da će zatražiti veći nadzor inspektorata, bolje radne uvjete i izmjene ZOR-a. 


Mario Iveković rekao je da su izmjene ZOR-a, kojim je Vlada uredila rad digitalnih platformi u Hrvatskoj, dovele do kulminacije nezadovoljstva radnika dva mjeseca od stupanja na snagu.


- Dok god je platformama dopušteno da se odriču odgovornosti za radnička prava, neće biti promjene. Radnici rade za digitalne platforme, a ne za agregatore, oni su samo posrednici, istaknuo je Iveković.


Iveković je naglasio da je borba radnika Wolta s poslodavcima prisutna u mnogim europskim državama gdje se zakonska rješenja također odgađaju. 


- Tamo gdje je problem došao do sudova, radnici su uglavnom došli do presuda u svoju korist, rekao je Iveković.


Dostavljači Wolta prosvjedovali su sredinom veljače tražeći pregovore s upravom, tvrdeći da im je zarada smanjena, da trpe diskriminaciju i imaju dojam da ih se želi zamijeniti jeftinijom stranom radnom snagom, dok je istodobno Wolt povećao cijenu dostave.


Nezadovoljni su novim Zakonom o radu za koji smatraju da nije definirao prava platformskih radnika jednako kao prava radnika iz drugih djelatnost.


Ustvrdili su i da će izgubiti do trećine svojih primanja, jer se uvodi obavezna prijava na 40 sati tjedno za sve platformske radnike, što im ograničava vrijeme rada i onemogućuje veće prihode. Ustvrdili su i da nakon prelaska na euro primaju manje naknade od Wolta, čime su na tjednoj razini uskraćeni za minimalno 10 posto dotadašnje zarade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!