Za 27 vukovarsko-srijemskih jedinica lokalne samouprave ugovori od 5,8 milijuna kuna

06.04.2021.

12:35

Autor: HRT/Hina/D.D.

Ugovori od 5,8 milijuna kuna

Ugovori od 5,8 milijuna kuna

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Ugovore iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice, vrijedne 5,8 milijuna kuna uručila je u utorak u Otoku kod Vinkovaca ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak predstavnicima 27 vukovarsko-srijemskih jedinica lokalne samouprave.

Riječ je o sredstvima državnog proračuna namijenjenih uređenju cesta i staza, energetskoj obnovi pojedinih objekata, njihovoj sanaciji ili rekonstrukciji i drugom.

- I ovo je pokazatelj politike ravnomjernog razvoja koja se provodi duži niz godina, a kroz slične programe samo u Vukovarsko-srijemsku županiju do sada je uloženo 386 milijuna kuna, rekla je ministrica Tramišak dodavši da su u toj županiju iz EU fondova realizirani ili se realiziraju projekti vrijedi 3,5 milijardi kuna.

Izrazila je uvjerenje te da će se kvalitetnim projektima, a suradnjom jedinica lokalne i regionalne samouprave s ministarstvima, ulaganja nastaviti i u idućem programskom razdoblju 2021-2027 te doprinijeti gospodarskom, društvenom, socijalnom i demografskom oporavku županije.

Banožić: Mali kotačić koji će pokrenuti i ostale investicije


Uručenju ugovora nazočio je i ministar obrane Mario Banožić ocijenivši da su osigurana sredstva mali kotačić koji će pokrenuti i ostale investicije nužne ovdašnjim gradovima i općinama, a o čemu Vlada RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem skrbi od poček mandata.

Podsjetio je na projekt Slavonija-Baranja-Srijem kroz koji su do sada ugovoreni projekti vrijedni 17,5 milijardi kuna te dodao da su slavonske županije poticaj dobile i poreznom reformom kroz povećana decentralizirana sredstva.

Pozvao je gradove i općine na suradnju s ministarstvima i u novom financijskom razdoblju.

I vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ocijenio je realizaciju projekata vrijednih 3,5 milijardi kuna osiguranih iz fondova EU snažnim poticajem razvoju županije te naglasio da će se i u narednom razdoblju nastojati iskoristiti ovdašnji potencijali poput šuma, poljoprivrednog zemljišta, obnovljivih izvor energije i kontinentalnog turizma.

Gradonačelnik Otoka Josip Šarić među ostalim istaknuo je da se Otok nalazi među deset vodećih hrvatskih gradova po povlačenju EU sredstava te je do sada kroz različite projekte povukao 86 milijuna kuna kojima je dobiveno 120 novih radnih mjesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!