Na "crni petak" u trgovini na malo potrošeno gotovo pola milijarde kuna

28.11.2022.

16:55

Autor: Hina/HRT/V.G.

Popusti za "crni petak"

Popusti za "crni petak"

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Na ovogodišnji "crni petak", 25. studenoga, trgovci su u Hrvatskoj ispostavili 3,96 milijuna računa, 11 posto više nego na isti dan lani, a vrijednost im je dosegnula 493 milijuna kuna, što je skok na godišnjoj razini od 16 posto, pokazuju podaci Porezne uprave iz sustava fiskalizacije.

Podaci iz sustava fiskalizacije u djelatnosti trgovine na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima, dostavljeni na upit Hine, pokazuju da je na prošlogodišnji "crni petak", koji je pao na 26. studenoga, fiskalizirano 3,6 milijuna računa ukupne vrijednosti 424,1 milijun kuna.

Ovogodišnji broj i iznos fiskaliziranih računa očekivano je nadmašio i pandemijski crni petak, onaj u 2020., i to za 19 posto u broju, a za 26 posto u iznosu, a također i onaj iz 2019., pri čemu je ove godine izdano četiri posto više računa, uz rast njihove vrijednosti za 16 posto, pokazuju podaci Porezne uprave.

Prošlog tjedna u trgovini potrošeno 2,5 milijardi kuna

"Crni petak" (Black Friday) kolokvijalni je naziv za petak nakon Dana zahvalnosti u Sjedinjenim Državama, koji označava početak predblagdanske kupnje. Taj se običaj, koji karakteriziraju sniženja u trgovinama, proširio diljem svijeta, pri čemu se popusti i promotivne prodaje najčešće protežu i na razdoblje dulje od jednog dana.

Podaci Porezne uprave tako pokazuju da je u proteklom tjednu na godišnjoj razini u trgovini na malo ostvaren skok u broju računa za pet posto, a u iznosu za 14 posto.

Pritom je od 21. do 27. studenoga ove godine izdano 22,9 milijuna računa čija je vrijednost dosegnula 2,5 milijardi kuna, dok je od 22. do 28. studenoga lani bilo izdano 21,8 milijuna računa ukupne vrijednosti 2,2 milijarde kuna.

Brojevi iz ovogodišnjeg tjedna nadmašuju i one iz pretkrizne 2019. kada su trgovci od 25. studenoga do 1. prosinca izdali 21,7 milijuna računa čija je vrijednost dosezala 1,9 milijardi kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!