Za dodjelu bespovratnih potpora pristigle 202 prijave petrinjskih poduzetnika

04.07.2022.

17:39

Autor: Hina/HRT

Tramišak: Ocjenjivanje projekata bit će gotovo u rujnu

Tramišak: Ocjenjivanje projekata bit će gotovo u rujnu

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj poduzetništva u gradu Petrinji, vrijedan 115 milijuna kuna, pristigle su 202 prijave kojima je zatraženo 160,3 milijuna kuna, a ocjenjivanje projekta bit će završeno u rujnu, priopćeno je iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Taj ponovljeni poziv, zatvoren u utorak 28. lipnja 2022., bio je raspisan kako bi se sredstva iz Intervencijskog plana Grada Petrinje koja su ostala neiskorištena za javne projekte grada, a radi više sile, upotrijebila za razvoj poduzetništva u razdoblju do kraja 2023. godine.


Poziv, naglašavaju iz Ministarstva, nije namijenjen obnovi od potresa, već je raspisan u skladu s dugoročnim programom društvene i gospodarske revitalizacije područja i jačanju gospodarske aktivnosti. Također, osim što je početna vrijednost raspoloživih sredstava podignuta s 15 na 115 milijuna kuna, petrinjski poduzetnici natječu se kvalitetom projekata bez obzira na redoslijed zaprimanja projekata, a ne brzinom podnošenja prijave kao što je to bio slučaj s prvim, poništenim pozivom koji se pretvorio u tzv. najbrži prst. 


Po riječima ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak, ocjenjivanje projekata bit će gotovo u rujnu. Nakon administrativne provjere i provjere prihvatljivosti prijavitelja, projekta i aktivnosti, slijedi ocjena kvalitete i provjera troškova. Vjeruje da će nakon tih koraka, koje provodi SAFU, raspoloživi iznos biti sasvim dovoljan da novac za provedbu projekata dobiju svi oni koji zadovoljavaju uvjete kvalitete.


MRRFEU potom donosi odluke o financiranju, a rok za provedbu projekata bit će 12 mjeseci s olakšanim kriterijima provedbe. 


- Znam da nije bilo ni lako ni popularno donijeti odluku o poništenju prvog poziva koji se zbog ogromnog interesa pretvorio u 'najbrži prst', ali jednako tako uvjerena sam da smo donijeli dobru i ispravnu odluku za petrinjske poduzetnike. Zahvaljujem im se i ovom prilikom na razumijevanju koje su pokazali, jako me veseli vidjeti visoku brojku prijavljenih projekata i iznos zatraženih sredstava jer to pokazuje da su poduzetnici motivirani i spremni. Sigurna sam da ćemo ubrzo vidjeti učinke bespovratnih sredstava ne samo na njihovo poslovanje, nego i na društveno okruženje u Petrinji, poručila je Tramišak.


Podsjetimo, u ožujku 2022. Ministarstvo je poništilo 15,7 milijuna kuna vrijedan poziv za dodjelu bespovratnih sredstava Razvoj poduzetništva u gradu Petrinju 2. faza, raspisan u modalitetu trajnog poziva, a koji se zbog velikog interesa poduzetnika pretvorio u najbrži prst pa su raspoloživa sredstva zatražena u prve dvije sekunde.


Da se nastavilo s pozivom, o projektima koji će se financirati odlučivale bi milisekunde, a raspoloživo bi bilo gotovo 8 puta manje bespovratnih sredstava nego što je to sada slučaj. Tramišak je zatražila potom od Ministarstva financija i Vlade povećanje alokacije u iznosu od 100 milijuna kuna, što je i odobreno na sjednici Vlade u travnju.


Poništenje poziva, povećanje iznosa i promjena modaliteta poziva u privremeno otvoreni omogućili su tako da svi mali i srednji poduzetnici s područja Petrinje, koji se prijave i ispunjavaju kriterije kvalitete, imaju jednak tretman, a ne da financiranje projekata ovisi o milisekundama, zaključuje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!