16:41 / 25.01.2019.

Autor: M.Š./Hina

Za izgradnju Lećevice 322,5 milijuna kuna iz EU fondova

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban objasnio je kako je cjelokupna vrijednost Centra za gospodarenje otpadom oko 440 milijuna kuna.
Ugovor o dodjeli oko 322,5 milijuna kuna nepovratno iz fondova Europske unije za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Lećevice potpisan je u petak u Splitu, a kako je rekao ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, očekuje se da bi centar trebao biti završen u sljedećih 31 mjesec.

Izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom Lećevice omogućit će se sanacija i zatvaranje svih 15 postojećih i neusklađenih odlagališta otpada u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i privremena upraviteljica Regionalnog centra čistog okoliša d.o.o. Vlatka Lucijanić-Justić.

- Ovim ugovorom počinjemo novu fazu realizacije projekta Centra za gospodarenjem otpadom Lećevice, koji će, kako očekujemo, biti završen u sljedećih 31 mjesec, rekao je ministar Ćorić.

Najavio je uskoro potpisivanje ugovora i za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Babine gore u Karlovačkoj županiji, a u sljedećem razdoblju, rekao je, očekuje se i početak izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljana Donjih u Zadarskoj županiji te Centra za gospodarenje otpadom Bikarca u Šibensko-kninskoj županiji.

Po njegovim riječima, u poodmakloj fazi je priprema dokumentacije za realizaciju projekta Centra za gospodarenje otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje se sljedećih mjeseci može očekivati potpisivanje ugovora kao danas u Splitu.

Istaknuo je kako su centri za gospodarenje otpadom integralni dio cjelokupnog sustava za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj te da će se u sklopu tog sustava u sljedećih desetak dana raspisati i javni natječaj za nabavu spremnika na područjima lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar Ćorić je rekao kako će izgradnja Centra za gospodarenje otpadom imati pozitivan učinak i na razvoj hrvatskog turizma.

- Dugi niz godina nismo obraćali pozornost na važnost zaštite okoliša i očuvanja prirodnih ljepota koje imamo, a koje su pretpostavka daljnjeg razvoja turizma. Preveniranje onečišćenja naš je prioritet koji nema alternativu, rekao je Ćorić.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban objasnio je kako je cjelokupna vrijednost Centra za gospodarenje otpadom oko 440 milijuna kuna. Danas potpisanim ugovorom dodjeljuje se nepovratno 322,5 milijuna kuna iz EU fondova, a oko 75,5 milijuna kuna namaknut će Fond za zaštitu okoliša i energetiku učinkovitost te oko 42 milijuna kuna Splitsko-dalmatinska županija.

- Regionalni centar za gospodarenje otpadom je najveći projekt u Splitsko-dalmatinskoj županiji otkako ona postoji", istaknuo je Boban. Dodao je kako je prošlogodišnji početak sanacije odlagališta otpada Karepovca u Splitu ubrzao aktivnosti vezane uz izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Lećevice.

Kako se navodi u pisanom materijalu, današnjim ugovorom novcem iz Europske unije sufinancira se 85 posto cjelokupnog projekta Centra za gospodarenje otpadom Lećevice. Kapacitet tog centra je 110.000 tona na godinu, a predviđena je izgradnja šest pretovarnih stanica do kojih će lokalne komunalne tvrtke dovoziti otpad.
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!