Za još mjesec dana snižene trošarine za najprodavanije energente

29.09.2022.

14:48

Autor: HRT/Hina/J.L.

Smanjene trošarine

Smanjene trošarine

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Vlada je u četvrtak donijela uredbu kojom se zadržavaju snižene trošarine za najprodavanije energente - bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo - u idućih 30 dana, počevši s 1. listopada.

- S obzirom na to da se snižene visine trošarina, propisane važećom uredbom o izmjeni uredbe o visini trošarina na energente i električnu energiju, prestaju primjenjivati 30. rujna 2022., a i dalje egzistiraju okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata, predlaže se zadržavanje snižene visine trošarina za najprodavanije energente - bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo za razdoblje od 30 dana i to za 800 kuna na tisuću litara bezolovnog motornog benzina te 400 kuna na tisuću litara dizelskog goriva, odnosno 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina i 40 lipa po litri dizelskog goriva, rekao je na sjednici Vlade ministar financija Marko Primorac.

Visine trošarina, kazao je, i dalje su usklađene s minimalnim trošarinama koje su propisane odgovarajućom europskom direktivom. Snižene trošarine donesene ovom uredbom primjenjivat će se u razdoblju od 30 dana, počevši s 1. listopada 2022.

Ministar financija kazao je i da je Vlada od 7. ožujka ove godine u šest navrata mijenjala uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju s ograničenim trajanjem radi sniženja trošarina na dizelsko gorivo i bezolovni benzin, a u okviru mjera za ublažavanje povećanja cijena energenata.

U dokumentima Vlade podsjeća se da je 1. siječnja 2019. uveden novi institut povrata dijela trošarine za dizelsko gorivo koje se koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe i putnika kamionima odnosno autobusima, te od 1. siječnja 2020. povrat dijela trošarine za dizelsko gorivo koje se koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe i putnika željeznicom, a kako bi se smanjili troškovi prijevoza i ojačala konkurentnost poduzetnika u tom sektoru.

Na godišnjoj razini iznos povrata dijela plaćene trošarine za dizelsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe bio je 200 milijuna kuna, a putnika 32 milijuna kuna, odnosno ukupno 232 milijuna kuna.

Za vrijeme važenja danas donesene uredbe očekuje se smanjenje prihoda državnog proračuna od trošarine na energente u visini od 108,4 milijuna kuna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!