16:39 / 10.07.2019.

Autor: A.M./M.Š./Hina

"Za konkurentnost ugostitelja bitne i cijene, a ne samo PDV"

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nada se da će unutar sljedeća tri tjedna Ministarstvo financija naći dodatne mjere koje će unaprijediti porezni sustav.
Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je u osvrtu na zahtjeve ugostitelja za smanjenjem PDV-a radi podizanja konkurentnosti, rekao da su za njihovu konkurentnost bitne i cijene, a ne samo PDV.

- Ugostitelji traže niži PDV i kupone za povremene poslove
- Najtraženija zanimanja u RH iz područja turizma, ugostiteljstva i prodaje


- Izdvojimo li samo PDV i gledamo samo kroz prizmu tog poreznog oblika, možemo donositi zaključke da u smislu pojedinih zemalja članica imamo više stope na ugostiteljstvo od nekih drugih mediteranskih zemalja, ali kada govorimo o cjenovnoj konkurentnosti, onda nije pitanje kolika je stopa na dodanu vrijednost već koliko je pitanje ukupnih cijena koje imamo, rekao je Zdravko Marić nakon sjednice užega kabineta Vlade.

Nada se da će unutar sljedeća tri tjedna Ministarstvo financija naći dodatne mjere koje će unaprijediti porezni sustav i učiniti ga dodatno konkurentnijim.

- Ne treba gledati jedan segment izdvojeno, i što se tiče zahtijeva ugostitelja, gledati će se kompletni porezni sustav, dodao je Marić.

Prema njegovoj najavi plan je do kraja srpnja imati prijedlog mjera, nakon čega slijedi javno savjetovanje, kako bi nakon toga Vlada te mjere usvojila i na jesen ih uputila u Sabor.

Koordinacija ugostitelja Hrvatske u srijedu je Vladi predala zahtjeve u kojima između ostalog traži snižavanje stope PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na 13 posto, ukidanje poreza na potrošnju na državnoj razini,  neoporezivi tretman napojnica te troška smještaja i toplog obroka za sve zaposlenike.

Hrvatska obrtnička komora (HOK) u srijedu je poručila da su ugostitelji bili odveć strpljivi te da je vrijeme za žurno smanjenje stope PDV-a za ugostiteljstvo na 13 posto, jer će se bez smanjenja te stope nastaviti pad broja obrta u HOK-ovom Cehu ugostitelja i turizma.

Ceh ugostitelja HOK-a traži žurno smanjenje PDV-a na 13 posto

- U jeku turističke sezone broj obrta iz Ceha ugostiteljstva i turizma HOK-a je u padu, što pokazuju i najnoviji statistički podaci, a to je posebice znakovito jer se upravo u sezoni unazad više godina bilježio rast broja tih obrta. Stoga pad ove godine smatramo vjesnikom nepovoljnog trenda za hrvatsko ugostiteljstvo te su žurno potrebne mjere koje će rasteretiti ugostitelje, ističu iz HOK-a.

Ocjenjuju da je pad broja tih obrta rezultat i negativnog utjecaja stope PDV-a na ugostiteljstvo (hranu i piće) od 25 posto, te da su još od njenog uvođenja upozoravali na negativne posljedice, o čemu najbolje, kako ističu, govori trenutno stanje na terenu koje nije dobro.

- Povećanjem stope PDV-a sa 13 na 25 posto postali smo zemlja s najvećom stopom PDV-a za ugostiteljstvo na Mediteranu, čime je i konkurentnosti hrvatske ponude u odnosu na države u okruženju nanesena neizmjerna šteta, kažu iz HOK-a.

Traže hitno snižavanje stope PDV-a na uslugu pripreme i posluživanja hrane na 13 posto, a ako tako ne bude sigurni su da slijedi daljnji pad kvalitete ugostiteljske ponude, a time će iduće turističke sezone, pa i  gospodarstvo u cjelini biti ugroženi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!