12:19 / 04.07.2019.

Autor: HRT

Za mandarine 20 milijuna kuna potpora, zahtjevi do ponedjeljka

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jedan od najvažnijih faktora o kojima uvelike ovisi urod mandarina je sredozemna voćna muha čije suzbijanje predstavlja sve veći trošak u ukupnim troškovima proizvodnje.
Zahtjevi za potpore proizvođačima mandarina koje ukupno iznose 20 milijuna kuna mogu se podnijeti do ponedjeljka 8. srpnja, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede.

Korisnici mogu biti proizvođači mandarina i klementina upisani u Upisnik poljoprivrednika i ARKOD sustav. Dostupno je ukupno 20 milijuna kuna, a zahtjevi se mogu podnositi  Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zaključno 8. srpnja 2019. godine.

Zahtjevi za potporu se podnose putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije, a po unosu zahtjeva u AGRONET, korisnici su dužni zahtjev ispisati i potpisati te predati u podružnicu Agencije za plaćanja. Iznos potpore utvrđuje se razmjerno površinama pod mandarinama i klementinama upisanima u ARKOD.

Potpore se odnose na mandarine uzgojene od vrste Citrus reticulata Blanco, uključujući satsume (Citrus unshiu Marcow), klementine (Citrus clementina hort. ex Tanaka), obične mandarine (Citrus deliciosa Ten.) i tangerine (Citrus tangerina Tanaka) uzgojene od tih vrsta i njihovih hibrida.

U Ministarstvu ističu da proizvodnja agruma u poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj ima vrlo važno mjesto, a koncentrirana je u Jadranskoj Hrvatskoj gdje se na površinama od oko 2.000 hektara najvećim dijelom proizvode mandarine, a nešto manje klementine, limuni, naranče i ostali agrumi. Na mandarine se odnosi 95 posto ukupnih površina pod agrumima, a prosječna proizvodnja mandarina i klementina iznosi oko 42.220 tona.  

Jedan od najvažnijih faktora o kojima uvelike ovisi urod mandarina je sredozemna voćna muha čije suzbijanje predstavlja sve veći trošak u ukupnim troškovima proizvodnje. Zato je cilj potpore poboljšati ukupne rezultate i održivost proizvodnog potencijala oštećenog zbog velike rasprostranjenosti i štetnog djelovanja sredozemne voćne muhe, kažu u Ministarstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!