21:07 / 16.08.2019.

Autor: Pero Štrbe/T.V./HRT

Za mjesec dana počinje berba mandarina

-

-

Foto: - / -

Za mjesec dana trebala bi početi berba neretvanskih mandarina. Procjenjuje se da će ih biti oko 50 tisuća tona, a kvaliteta bolja od prošlogodišnje.
Za mjesec dana trebala bi početi berba neretvanskih mandarina. Procjenjuje se da će ih biti oko 50 tisuća tona, a kvaliteta bolja od prošlogodišnje. Za proizvođače mandarina i klementina - Vlada je osigurala 20 milijuna kuna za borbu protiv jednog kukca koji im zadaje velike probleme.

Lani je velika količina plodova ostala neubrana.Truli plodovi na stablima i zemlji postali su tako legla sredozemne voćne muhe. Vlada je odobrila 20 milijuna kuna za njihovo uklanjanje, a novac mogu dobiti samo poljoprivrednici čije su mandarine i klementine upisane u Arcod.

- Imamo dvije zamjerke na mjeru. Prva se odnosi na nemogućnost upisa u Arcod svih paracela mandarine i ti proizvođači neće moći ostvariti poticaj iz ove mjere. Drugo je što mjerom nisu obuhvaćeni svi agrumi, prije svega mislim na greipfruit i narnaču, rekoa je mr. sc. Željko Bjeliš, predsjednik Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež".

Sve se može poboljšati pa tako i mjera potpore, koja je i prema sadašnjim kriterijima velika pomoć neretvanskim poljoprivrednicima.

Na hrvatskom tržištu obično se proda 15-ak tisuća tona mandarina, pa će i ove godine oko 35 tisuća tona otići u izvoz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!