17:32 / 23.03.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

Za pomoć ribarima država planira 75 milijuna kuna

Za pomoć ribarima država planira 75 milijuna kuna

Za pomoć ribarima država planira 75 milijuna kuna

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Radi pomoći sektoru ribarstva, Ministarstvo poljoprivrede planira mjeru pomoći u obliku državne potpore putem nepovratnih sredstava za ribare, uzgajivače u akvakulturi i prerađivače proizvoda ribarstva i akvakulture, za što su planirana sredstva od 75 milijuna kuna, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva.

Zahtjev za odobrenje mjere, kako navode, upućen je na notifikaciju u Europsku komisiju u veljači ove godine.

Cilj je ublažiti gospodarske i socijalne negativne učinke na sektor ribarstva te mu financijski pomoći, ponajprije u smislu osiguravanja likvidnosti za daljnje poslovanje te očuvanje radnih mjesta.

Dodatno, na raspolaganju je mjera državne potpore male vrijednosti u ribarstvu korisnicima koji obavljaju gospodarski ribolov na moru, uzgoj školjkaša, toplovodni i hladnovodni uzgoj slatkovodnih vrsta riba te preradu proizvoda ribarstva, a omogućena je dodjela višeg iznosa potpore ribarima koji su trenutačno najviše pogođeni u sektoru ribarstva.

Iz Ministarstva navode kako ribari koji obavljaju ribolov mrežama stajaćicama ili pridnenim povlačnim mrežama - koćama i spadaju u kategoriju mikro, malih i srednjih poduzeća, mogu ostvariti i potporu koja podrazumijeva nepovratna sredstva u obliku kompenzacije u sklopu mjere Zaštita i obnova morske bioraznolikosti i morskih ekosustava i režima naknade u sklopu održivih ribolovnih aktivnosti.

Nadalje, moguća je naknada subjektima u sektoru ribarstva i akvakulture za izgubljeni prihod ili dodatne troškove u slučaju izvanrednih događaja koji uzrokuju znatan poremećaj tržišta.

U tom pogledu, na razini Vijeća EU-a pokrenuta je inicijativa određenih država članica, u kojoj je sudjelovala i Hrvatska, a kako bi se potaknulo donošenje takve odluke i time omogućila potpora iz Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu, navode iz Ministarstva.

Ističu kako je ministrica poljoprivrede Marija Vučković uputila i izravno povjereniku za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijusu Sinkevičiusu poziv na iznalaženje svih raspoloživih mehanizama pomoći sektoru te se očekuju i dodatne mjere potpore sektoru ribarstva, u sklopu mogućnosti koje će biti dane na razini EU-a s ciljem odgovora na ovu situaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!