16:07 / 07.12.2018.

Autor: Žana Morović Rudić/V.K./HRT

Za pomorske projekte ima novca - gradovi na potezu

-

-

Foto: - / -

Na Danima pomorstva u Zadru, osim o reformi pomorskoga zakonodavstva, razgovaralo se o konkurentnosti brodarstva i luka, nautici te digitalizaciji usluga u pomorstvu.
Na Danima pomorstva u Zadru, osim o reformi pomorskoga zakonodavstva, razgovaralo se o konkurentnosti brodarstva i luka, nautici te digitalizaciji usluga u pomorstvu. Današnji skup bio je i prigoda da ministar mora Oleg Butković potpiše ugovor o zajedničkom financiranju proširenja i produbljenja plovnoga kanala Privlački gaz te ugovor o rekonstrukciji glavnoga gata i obale u Turnju.

Privlački gaz između kopna i otoka Vira iznimno je važan i turistički i gospodarski. "Ovaj plovni put još je prepoznala Austro-Ugarska. Mi imamo dokumentaciju iz 1912. godine. Nisu je uspjeli napraviti, a, evo, nama je trebalo 100 godina", rekao je Mate Perišić, direktor Plovputa. Iduće godine počinje se širiti i produbljivati. Ugovor je vrijedan 17 i pol milijuna kuna. "Važan je zato što skraćuje put od Velebitskog kanala prema otvorenom moru", naglasio je zadarski župan Božidar Longin.

"Svaka naša luka i lučica na otoku ili kopnu je važna pa je Ministarstvo mora 3 milijuna kuna namijenilo za rekonstrukciju gata i rive u Turnju. Upravo je Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama najveći izazov reforme pomorskoga zakonodavstva. Da olakšamo investitorima i lukama bolje funkcioniranje na pomorskom dobru, s druge strane da ga još bolje zaštitimo", rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. "Puno novina se uvodi. Što se tiče lučke uprave, po prvi put se uvodi. Lučke uprave će imati lučke redare", izjavio je Davor Škribola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar.

Dosta posla čeka brodarski sektor, ali i luke, čiju konkurentnost moramo ojačati. Rijeka, naša najveća luka, ostvaruje pet puta manji kontejnerski promet od slovenske luke Kopar. "Moramo imati i suprastrukturu. Produktivnost dizalica, i obalnih i lučkih, ali moramo imati i kvalitetnu željeznicu. Moramo imati brzinu inspekcijskih službi", rekao je Jakov Karmelić iz Udruge pomorskih agenata Hrvatske.

Na Danima hrvatskoga pomorstva raspravljalo se o boljim uvjetima za naše brodare i pomorce, ulaganju u njihovo obrazovanje i digitalizaciji usluga u pomorstvu. "Više od 70 posto usluga u pomorskom sektoru u ovom trenutku pružamo on-line. Do kraja iduće godine neće biti redova u lučkim kapetanijama", naglašava državna tajnica Maja Markovčić-Kostelac.

Uz reformu pomorskoga zakonodavstva, ministar Oleg Butković ističe da nam je na raspolaganju 80 milijuna eura za ulaganja u pomorsku infrastrukturu i još 65 milijuna iz državnoga proračuna. "Znači, novca ima", rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture.

A na županijskoj i lokalnoj samoupravi je da pripremi i kandidira projekte koji će u konačnici osnažiti Hrvatsku kao pomorsku zemlju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!