Za povećanje kapaciteta solarne i geotermalne energije 25 mln eura

24.05.2022.

12:23

Autor: T.V./HRT/Hina

Solarana elektrana

Solarana elektrana

Foto: Ilustracija/ Jose Manuel Ribeiro / REUTERS

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak uručila je u utorak 35 ugovora za bespovratnu dodjelu ukupno 24,7 milijuna eura, za projekte povećanja kapaciteta solarne i geotermalne energije u sklopu programa "Energija i klimatske promjene".

Novac je osiguran u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. godine. Na natječaj je pristiglo 92 prijava.

- Projekti koji su danas ugovoreni i potpisani usmjereni su povećanju kapaciteta solarne energije, proizvodnih kapaciteta geotermalne energije u toplinarske svrhe te pripremi dokumentacije za buduće projekte, navela je Tramišak, dodavši da su se na natječaj mogle javiti i jedinice lokalne samouprave, dakle javni sektor.

Vjeruje da u Hrvatskoj postoje brojne geomorfološke mogućnosti za razne oblike korištenja toplinske energije.

- Dug je put pred nama, ali resurse i iskustva imamo, tvrdi ministrica.

U novom financijskom okviru Europske komisije predviđeno je da se u svrhu povećanja energetske učinkovitosti samo za našu zemlju izdvoji više od dvije milijarde eura. Kazala je i da je plan EU smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima, ali i veće korištenje obnovljivih izvora energije.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg istaknuo je kako je napad Rusije na Ukrajinu povećao težnje EU-a prema dekarbonizaciji do 2050. godine.

Naglasio je da Hrvatska potiče proizvodnju energije iz obnovljivih, odnosno održivih izvora. To je, uz ostalo, bitno i zbog potrebe za smanjenjem ovisnosti o ruskim energentima, ali i kao važan dio u borbi protiv klimatskih promjena. I on je kazao da u Hrvatskoj postoji snažan geotermalni potencijal.

Ukazao je i na važnost nedavno predstavljenog plana Europske komisije "REPowerEU", koji se sastoji od četiri glavne aktivnosti: uštede energije, diversifikacije uvoza energije, zamjene fosilnih goriva te ubrzanja tranzicije na čistu energiju.

Prema tom planu Europske komisije, hrvatski naftovod Janaf dobit će međunarodnu važnost, a trebali bi se povećati i kapaciteti krčkog LNG terminala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!