Za razvoj sjeverozapadne Hrvatske prioritet razvoj prometne infrastrukture

27.08.2021.

15:40

Autor: Hina/HRT/D.D.

Za razvoj sjeverozapadne Hrvatske prioritet razvoj prometne infrastrukture

Za razvoj sjeverozapadne Hrvatske prioritet razvoj prometne infrastrukture

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Pet župana sjeverozapadne Hrvatske u petak su na sastanku s ministricom regionalnoga razvoja i EU fondova razgovarali o zajedničkim projekte važnim za razvoj tog dijela Hrvatske, a prioriteti su cestovna i željeznička infrastruktura te ulaganja u znanost, kulturu i turizam.

Na sastanku u Varaždinu s ministricom Natašom Tramišak o Razvojnom sporazumu za Sjever Hrvatske, koji će uskoro biti potpisan, sudjelovali su krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, koprivničko-križevački Darko Koren, bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić, međimurski Matija Posavec i varaždinski župan Anđelko Stričak.


Cilj sastanka bio je definirati zajedničke prioritete i projekte koji su važni za daljnji razvoj pet hrvatskih sjeverozapadnih županija, priopćeno je iz Ministarstva.


Među istaknutim prioritetima za sjever Hrvatske su cestovna i željeznička infrastruktura, zdravstveni sektor kao i ulaganja u znanost i obrazovanje, kulturu i turizam. Realizacija ovih projekata pridonijet će razvoju gospodarstva, omogućiti kvalitetnija radna mjesta i nova zapošljavanja, zaključeno je.


Ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova podsjetila je da je ravnomjeran regionalni razvoj jedan od prioriteta Vlade premijera Andreja Plenkovića, rekavši kako je "raduje potpisivanje Razvojnog sporazuma koji će pomoći daljnjem razvoju i napretku županija i njihovog stanovništva".


- Vi kao župani definirali ste prioritete gospodarskog razvoja i utvrdili smo načine suradnje i moguće izvore financiranja projekata, za koje ćete se vi, u suradnji s Vladom RH zalagati. Jasni pokazatelji uspješnosti koje ste naveli u svojim projektima, omogućit će napredak i veću povezanost vašeg stanovništva s ostalim dijelovima Hrvatske, a ovaj razvoj financirat će se i sredstvima Europske unije, istaknula je.


Razvojni sporazum jedan je od važnih alata programiranja politika regionalnog razvoja, a nakon nekoliko mjeseci rada Ministarstva u suradnji sa županijama, Razvojni sporazum uskoro će biti potpisan, najavila je.


Tijekom sastanka svih pet župana sjeverozapadne Hrvatske iznijeli su svoje stavove o dosadašnjem radu i prijedloge projekata koji će biti uključeni u Razvojni sporazum, priopćilo je Ministarstvo.


Ministrica Tramišak, u pratnji župana obišla je i 23. Špancirfest koji se ove godine u Varaždinu održava od 20. do 29. kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!