12:36 / 01.02.2019.

Autor: I.H./Hina

Za ribarstvo i akvakulturu 65 milijuna eura

-

-

Foto: - / -

Predviđena je potpora ribarima za prikupljanje morskog otpada poput uklanjanja izgubljenih ribolovnih alata, a predviđa se i nastavak dodjele potpore za unaprjeđenje ribarskih luka i iskrcajnih mjesta.
Ministarstvo poljoprivrede u provedbi Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za programsko razdoblje 2014.-2020., za područja ribarstva i akvakulture tijekom ove godine planira objavu 22 natječaja ukupne vrijednosti oko 65 milijuna eura, priopćeno je u petak iz Ministarstva.

Među ostalim, u 2019. godini je predviđena potpora ribarima za prikupljanje morskog otpada poput uklanjanja izgubljenih ribolovnih alata, a predviđa se i nastavak dodjele potpore za unaprjeđenje ribarskih luka i iskrcajnih mjesta.

U sektoru akvakulture nastavlja se poticanje proizvodnih ulaganja, a predviđene su i mjere zaštite javnog zdravlja kojima je omogućena financijska naknada uzgajivačima mekušaca u slučajevima privremene suspenzije izlova ugojenih organizama te mjere koje uključuju poticanje zdravlja i dobrobiti akvakulturnih životinja, uključujući prevenciju i biosigurnost, aktivnosti smanjivanja ovisnosti akvakulture o veterinarskim lijekovima, kontrolu i iskorjenjivanje bolesti u akvakulturi i slično.

Osim ribolova i akvakulture, u 2019. godini planiran je nastavak provedbe natječaja u okviru mjere namijenjene prerađivačkoj industriji proizvoda ribarstva i akvakulture u okviru koje će se daljnje poticati osuvremenjivanje proizvodnih pogona, tehnologije i proizvoda, najavljuje Ministarstvo poljoprivrede.

Tijekom 2019. godine će se podupirati i pronalaženje novih tržišta i poboljšanje uvjeta za stavljanje na tržište, promicanja kvalitete, transparentnosti proizvodnje te sljedivosti proizvoda ribarstva i akvakulture.

- Naši ribari, uzgajivači i prerađivači ribe dobro su upoznati s mogućnostima Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a potvrda toga je i rast iskorištenosti raspoloživih sredstava u posljednje dvije godine. U sektoru ribarstva i akvakulture strateški smo se opredijelili za održivi razvoj, očuvanje resursa i zaštitu okoliša. Novac koji nam je dostupan iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo koristimo kroz mjere Operativnog programa koje su donesene smišljeno i u dogovoru sa svim dionicima sektora, kako bi svaki korak koji poduzmemo išao u istom smjeru. Kroz 22 natječaja na raspolaganju je 65 milijuna eura, a već sad je vidljivo da će se svaki euro dobro uložiti", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Tomislav Tolušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!