11:38 / 24.04.2018.

Autor: D.M./Hina

Za sufinanciranje kupnje električnih vozila - 12 milijuna kuna

-

-

Foto: - / -

Pritom iznos dodijeljenih sredstava neće prijeći 40 posto ukupno opravdanih troškova, a sufinanciranje će iznositi do 80 tisuća kuna.
Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić izjavio je kako se intenzivno radi na širenju broja punionica za električna vozila, a podsjetio je i na javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila.

Milatić, koji je sudjelovao na konferenciji Trendovi i perspektiva e-mobilnosti, koju su organizirali Američka gospodarska komora (AmCham) u Hrvatskoj te tvrtke HT, Mitsubishi Motors i Porsche Croatia, istaknuo je da tehnologija proizvodnje električne energije iz sunca, vjetra i vode postaje sve pristupačnija i isplativija, što je jedan od razloga zašto je elektromobilnost smjer u kojem treba krenuti u tranziciji prometa. Pritom je naveo da je sektor prometa zaslužan za trećinu ukupne potrošnje finalne energije u Hrvatskoj, pri čemu su malo manje od 90 posto goriva za promet dizeli i benzinska goriva. 

Podsjetio je na javni poziv koji će biti objavljen u srijedu, vrijedan 12 milijuna kuna, za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila, i to u ovom slučaju za fizičke osobe, odnosno građane. Pritom iznos dodijeljenog novca neće prijeći 40 posto ukupno opravdanih troškova, a sufinanciranje će iznositi do 80 tisuća kuna. Milatić je rekao da je Ministarstvo proteklih godinu dana intenzivno radilo na izmjeni i dopuni zakona o biogorivima koji je upravo u javnoj raspravi. Pritom je naglasio da je zbog uzastopnog nečinjenja dviju prethodnih administracija realiziranje zakona o biogorivima praktički bilo stavljeno sa strane, što je onemogućavalo postizanje zadanih ciljeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!