16:37 / 14.04.2022.

Autor: HRT/Hina

Putin 'okreće' plinovode prema Aziji, za trećinu veća razmjena Kine i Rusije

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: SPUTNIK / Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva preusmjeriti svoje energente prema istoku jer europske zemlje nastoje smanjiti svoju ovisnost o uvozu iz Rusije, dodajući da Europa neće moći odmah odreći se ruskog plina. Rusija gradi jače odnose s Azijom i Kinom, najvećim svjetskim potrošačem energenata, kako bi diversificirala izvoz od tradicionalnih tržišta u Europi.

- Iznenađuje da tzv. partneri iz neprijateljskih zemalja priznaju da neće moći bez ruskih izvora energije, uključujući na primjer prirodni plin. Sada ne postoji racionalna zamjena za plin u Europi. Neprijateljske zemlje priznaju da ne mogu bez ruskih energetskih resursa, rekao je Vladimir Putin na sastanku vlade koji je prenosila televizija. Dodao je da Europa, govoreći o prekidu uvoza energije iz Rusije, potiče rast cijena i destabilizira tržište.

Ruska, kako je naziva, "posebna vojna operacija" u Ukrajini primorala je EU da revidira svoje energetske prioritete. Bruxelles nastoji osloboditi države članice o ovisnosti o Rusiji, koja osigurava oko 40 posto europske potrošnje prirodnog plina. Putin je rekao da će Rusija morati izgraditi infrastrukturu kako bi mogla povećati izvoz energenata u Aziju. Rusija je započela isporučivati plin plinovodom Kini potkraj 2019. godine.


Kineska razmjena s Rusijom porasla u ožujku

Kineska robna razmjena s Rusijom porasla je u ožujku više od 12 posto, pokazali su podaci kineske carinske uprave, u opreci s trgovinskom politikom zapadnih zemalja koje su Moskvi uvele oštre sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu. Vrijednost kinesko-ruske razmjene iznosila je u prošlom mjesecu 11,67 milijardi dolara, a u prva tri ovogodišnja mjeseca razmjena je poskočila 30,45 posto.

Peking i Moskva sklopili su nekoliko tjedana prije početka invazije "neograničeno" strateško partnerstvo. Rusija u Kinu izvozi u prvom redu naftu, plin, ugljen i poljoprivredne sirovine, napominje Reuters. "Kina i dalje normalno surađuje s drugim zemljama, uključujući Rusiju i Ukrajinu, na području trgovine i ekonomije", izjavio je glasnogovornik carinske uprave Li Kuiwen.

SAD proziva Peking

Američka ministrica financija izjavila je u srijedu da bi Kina trebala pomoći da se zaustavi "gnjusni rat" u Ukrajini jer će u protivnom izgubiti poziciju koju trenutno drži u svijetu. "Usrdno" se nadam da će Kina iskoristiti "poseban odnos" Rusijom kako bi nagovorila Moskvu da nastojanja usmjeri na dokončanje sukoba, rekla je Janet Yellen u govoru u Altlantic Councilu, think-tanku bliskom NATO-u.

- Reakcija Kine na naš poziv da se prema Rusiji poduzmu odlučne mjere mogla bi utjecati na odnos svijeta prema Kini i njegovu spremnost da prihvati daljnju ekonomsku integraciju. Kakvi god bili kineski geopolitički ciljevi i strategije, ne vidimo bezazlenu intepretaciju ruske invazije niti njezenih posljedica po međunarodni poredak, rekla je.

Odgovarajući na pitanja, Yellen je ipak naglasila da SAD mora blisko surađivati s Kinom kako bi se izbjegao bipolarni globalni poredak, s demokratskim državama tržišne orijentacije na jednoj i autokratskim državama s glavnom ulogom države u ekonomiji na drugoj strani. Kinesko oslanjanje na državna poduzeća i slične prakse naškodili su američkim sigurnosnim interesima, ustvrdila je, dodavši da očuvanje sadašnjih odnosa zahtijeva promjene i suradnju Pekinga.

- Voljela bih da sačuvamo prednosti duboke ekonomske integracije s Kinom, a ne da živimo u bipolarnom svijetu, ali mislim da je to prijetnja kojom se moramo pozabaviti, kazala je. Strahuje također da će opetovane stroge mjere zatvaranja u Kini pokrenuti novi val poremećaja u nabavi koji bi mogli ugroziti oporavak svjetskog gospodarstva i založila se pojačano prebacivanje nabavnih lanaca u pouzdanije zemlje-partnere, bez geopolitičkih sukoba.

Kina protiv "unilateralnih sankcija"

Kina se "odlučno protivi" povezivanju kinesko-ruskih odnosa s ukrajinskom krizom, izjavio je glasnogovonik kineskog veleposlanstva u Washingtonu Liu Pengyu, dodavši da se Peking i dalje namjerava zalagati za razgovore o miru. Kina se protivi svim oblicima unilateralnih sankcija i dugoročne jurisdikcije SAD-a i odlučno će braniti legitimna prava i interese kineskih kompanija i pojedinaca, napisao je Liu u priopćenju poslanom elektronskom poštom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!