22:58 / 20.01.2019.

Autor: Dijana Kovaček/P.F./HRT

Za "tvrdi" Brexit spremaju se i naši gospodarstvenici

-

-

Foto: - / -

Mnogobrojne dodatne administrativne procedure, možda i carine, opteretile bi poslovanje izvoznika, a posljedice bi se osjećale i u turizmu.
Neizvjesna sudbina izlaska Velike Britanije iz Europske unije zabrinjava i naše gospodarstvenike. Mnogobrojne dodatne administrativne procedure, možda i carine, opteretile bi poslovanje izvoznika, a posljedice bi se osjećale i u turizmu. Naši najveći izvoznici spremaju se za sve opcije, pa i onu najlošiju.

Tvrtka Pliva spremna je za sve scenarije. Prošle su godine na britansko tržište izvezli lijekove vrijedne oko 90 milijuna kuna. Izađe li Velika Britanija iz Europske unije bez sporazuma, poslovanje će im se, kažu u Plivi, bitno promijeniti.

U slučaju tvrdog Brexita, bez sporazuma, poslovanje bi im moglo biti opterećeno i carinama. Za Plivu je britansko tržište na važnom šestom mjestu, no za Hrvatsku je Britanija tek 18. vanjskotrgovinski partner, sa samo oko 1,5% udjela u robnoj razmjeni. Stoga, kažu u Hrvatskoj gospodarskoj komori, posljedice Brexita ne bi trebale biti velike, ako se ne dogodi najcrnji scenarij.

Crni scenarij Brexita najviše bi ugrozio gospodarstvo Velike Britanije i njihovu valutu, no i to bi se posredno moglo odraziti na Hrvatsku jer zbog važnosti britanskih gostiju u našem turizmu postoji mogućnost da bi uz slabljenje valute i pad standarda, vrlo vjerojatno i potrošnja gostiju u Hrvatskoj bila nešto manja.

Svi se nadaju da se najcrnji scenarij ipak neće dogoditi. Jer previše je poslovnih interesa u igri, i za britansko, ali i cijelo europsko gospodarstvo. No najveći se igrači, za svaki slučaj, pripremaju i za najgore.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!