Za Uljanik i 3. maj tri ponude?

25.01.2019.

08:33

Autor: D.M./HRT

default error photo
Sindikati su rano jutros o svemu razgovarali s Upravom. Žele nastavak proizvodnje i socijalni sporazum.
Sljedećih bi se dana trebala znati sudbina naših dvaju brodogradilišta - pulskog Uljanika i riječkoga Trećeg maja. Ponude su zainteresirani investitor mogli predati do večeras, a sada će ih razmatrati Uprava i Nadzorni odbor Uljanik grupe, koji o novome strateškom partneru moraju donijeti konačnu odluku.

Neslužbeno, zainteresiran je Brodosplit, Australci i Pomorski institut iz Splita.

Podsjetimo, jučer je istekao je rok za takozvano "dubinsko snimanje" u Uljanik grupi. Punih mjesec dana, potencijalni su ulagači mogli snimati stanje prije odluke - žele li postati strateški partneri koji bi spasili posrnula brodogradilišta u Puli i Rijeci.

Ponude potencijalnih investitora Uprava Uljanika trebala bi pregledati i u ponedjeljak bi ih trebala predstaviti ministru Darku Horvatu na sastanku u Zagrebu. Ministar je ranije kazao kako očekuje najmanje dvije ponude.

U tzv. "data roomu" bilo je nekoliko interesenata. Talijanski Fincantieri i splitski Div, ukrajinski Smart Holding, zatim predstavnici Bank of China u ime jednog kineskog brodogradilišta. Uljanik i 3. maj snima i konzorcij nekoliko njemačkih brodogradilišta te australska grupacija Scenic, koja u pulskom škveru sama dovršava započetu gradnju polarnog kruzera.

Sindikati su rano jutros o svemu razgovarali s Upravom. Žele nastavak proizvodnje.

- Ne želimo da se brodogradilište prenamijeni u nekretninski biznis tako da je strateški partner koji zadovolji taj naš prvi uvjet - prihvatljiv. Mi želimo potpisati socijalni sporazum sa strateškim partnerom kako bi u budućnosti, uz gradnju brodova imali osiguran veći broj radnih mjesta, kazao je u Studiju 4 predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Ratko Bošković, novinar i komentator kazao je kako je temeljno pitanje koliko je strateški partner spreman dati novaca i kakav proizvodni program misle pokrenuti. Pretpostavlja da nitko neće nastaviti s Uljanikovim programom proizvodnje najzahtjevnijih i najskupljih brodova - na kojima je "Uljanik slomio zube i propao".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!